Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Aσπίδα προστασίας το δάσος Αθαλάσσας


"Σαν ασπίδα προστασίας λειτούργησε το δάσος Αθαλάσσας για τη Λευκωσία. Απέτρεψε την αύξηση του ανεμοστρόβιλου και εξασθένησε την ένταση και τη φορά του. Το συμπέρασμα αυτό προκαλεί ανησυχία για το τί θα μπορούσε να συμβεί σε μια αυριανή παρόμοια περίπτωση τώρα που το δάσος είναι λαβωμένο".


Αυτά λέει η σημερινή ειδησεογραφία. Εμείς όμως θέλουμε να ρωτήσουμε κάτι ακόμα. "Τι θα γίνει αν γίνουν πραγματικότητα οι κατά καιρούς επιβουλές των διαφόρων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θέλουν να βάλουν χέρι στο δάσος Αθαλάσσας;"

Το Τμήμα Δημοσίων Έργων φέρνει και ξαναφέρνει διάφορα σχέδια και (δήθεν) μελέτες για κατασκευή αυτοκινητόδρομου (κι' άλλου) που θα περνά μέσα από το δάσος. Ένα έργο που χωρίς αμφιβολία θα αφανίσει την πλειοψηφία των δέντρων και που το δάσος Αθαλάσσας, ο μοναδικός αυτός πνεύμονας της πρωτεύουσας, δεν θα είναι πια δάσος...

Διάφοροι επιχειρηματίες φέρνουν κατά καιρούς σχέδια κι' αιτήματα για κατασκευή διαφόρων επιχειρηματικών έργων μέσα στο δάσος, όπως για παράδειγμα γήπεδο γκολφ, ξενοδοχειακή μονάδα, επαύλεις, πάρκο νερού (water park) κτλ.

Ήδη ένα μεγάλο μέρος των ορίων του δάσους έχει καταστραφεί από την υπερβολική δόμηση και ανάπτυξη τεράστιων πολυκαταστημάτων, γραφεία και βιτρίνες εταιρειών κοκ. Ήδη το δάσος βρίσκεται ασφυκτικά περικυκλωμένο από όλα αυτά, ενώ, όπως λένε διάφορες πληροφορίες, υπάρχουν και αιτήσεις αλλά και σκέψεις για περαιτέρω ανάπτυξη και άναρχη δόμηση στις περιοχές γύρω και μέσα στο δάσος Αθαλάσσας.

Αν όλα ή κάποια από τα πιο πάνω πραγματοποιηθούν, τότε το δάσος είναι καταδικασμένο σε σταδιακή καταστροφή μέχρι τον πλήρη αφανισμό του.

Μέχρι σήμερα λέγαμε πως το δάσος Αθαλάσσας αποτελεί το μοναδικό πνεύμονα οξυγόνου για την πρωτεύουσα και το μόνο χώρο όπου οι κάτοικοι της Λευκωσίας μπορούν να απολαύουν λίγες ώρες ξεκούρασης ή και άθλησης μέσα στο πράσινο, μακριά από το καυσαέριο της πόλης.

Σήμερα, αντιλαμβανόμαστε πως το συγκεκριμένο δάσος μας προσφέρει και μια άλλου είδους προστασία.

Ας το έχουν λοιπόν υπόψη οι αρμόδιοι και τα κυβερνητικά τμήματα όταν αποφασίζουν ή έστω σκέφτονται να βάλουν το "χεράκι" τους στο δάσος Αθαλάσσας. Αν σήμερα δεν θρηνούμε θύματα από την προχθεσινή θεομηνία, ίσως αυτό να το χρωστάμε στην ύπαρξη του δάσους.

Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν δεν το είχαμε...


ΚΙΝΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου