Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Τσιπ και στους κάδους σκουπιδιών

ΜΠΡΑΒΟ στον Δήμο Αγλαντζιάς

Στην Αγλαντζιά από τον Ιανουάριο του 2011 θα εφαρμοστεί πιλοτικά ένα πρωτοποριακό σύστημα χρέωσης σκυβάλων, δίνοντας κίνητρο στους δημότες του να πετούν στον κάδο των σκουπιδιών μόνο ό,τι δεν ανακυκλώνεται Η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από την οικολογική σημασία της ανακύκλωσης φαίνεται πως δεν αρκεί ώστε να υπάρξει μία καθολική συμμετοχή στο πρόγραμμα διαχωρισμού των σκουπιδιών στην πηγή, δηλαδή στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.


Ο Δήμος Αγλαντζιάς έχει εντοπίσει αυτό το... κενό και από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα εφαρμόσει πιλοτικά ένα πρωτοποριακό, για τα κυπριακά δεδομένα τουλάχιστον, σύστημα χρέωσης σκυβάλων, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το κίνητρο στους δημότες του να πετούν στον κάδο των σκουπιδιών μόνο ό,τι δεν ανακυκλώνεται. Μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών που σήμερα καταλήγουν στις χωματερές και σε λίγα χρόνια θα καταλήγουν στις ολοκληρωμένες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, οι πολίτες θα επωφελούνται πληρώνοντας μικρότερο τέλος.

Ήδη το σύστημα αυτό εφαρμόζεται με επιτυχία και σε άλλες χώρες της ΕΕ, κι όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα μας ο υπ. Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, τα αποτελέσματα της Αγλαντζιάς θα κρίνουν την παγκύπρια εφαρμογή του. Το σύστημα, πέραν του ότι θα είναι δικαιότερο, αφού ο κάθε πολίτης θα πληρώνει με βάσει τα σκουπίδια που παράγει, θα βοηθήσει στο να καταλήγουν λιγότερα σκουπίδια για επεξεργασία στις ολοκληρωμένες μονάδες διαχείρισης, δίνοντάς τους περισσότερη ζωή.

Καθαρή και Τριγωνάκι

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Πέτρου, έχει επιλεγεί μία περιοχή στον Δήμο για να γίνει το «test drive» του λεγόμενου συστήματος «pay as you throw». Δηλαδή, πλήρωσε με βάση τα όσα θα πετάξεις. Η περιοχή, λοιπόν, που θα καλύψει το πιλοτικό πρόγραμμα είναι αυτή που περικλείεται στα νότια από τη λεωφόρο Λάρνακας και βορειοδυτικά από τη λεωφόρο Αμμοχώστου. Δηλαδή την περιοχή Καθαρής και το Τριγωνάκι.


Τσιπ στους κάδους

Ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος είναι ο εξής, όπως ανέφερε ο κ. Πέτρου: Οι δημότες μετά από αίτησή τους προς το Δήμο θα παραλαμβάνουν συγκεκριμένης χωρητικότητας κάδους, τα οποία θα φέρουν μικροτσίπ, ή εάν δεν θέλουν να αλλάξουν κάδο θα μπορούν να προμηθεύονται μόνο τα μικροτσίπ που θα καλούνται να ενσωματώσουν στους κάδους τους. Το σκυβαλοφόρο κάθε φορά που θα περνά για να μαζέψει στα σκουπίδια απ΄ τους συγκεκριμένους κάδους θα αναγνωρίζει το μικροτσίπ και θα προχωρεί σε ζύγισμα των σκουπιδιών. Με βάση το βάρος θα υπάρχει μία φόρμουλα αποπληρωμής του τέλους σκυβάλων.


Έχει υπολογιστεί ότι η περιοχή που έχει επιλεγεί για το πιλοτικό πρόγραμμα θα χρειαστεί 400 κάδους, οι οποίοι θα αγοραστούν από το Δήμο.
«Το σύστημα θεωρείται από όλους το δικαιότερο, αφού ο χρήστης του χρεώνεται ακριβώς σύμφωνα με την κατανάλωσή του», επεσήμανε ο κ. Πέτρου. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα θα γίνει εκστρατεία ενημέρωσης από τις υπηρεσίες του Δήμου Αγλαντζιάς.

(ΜΙΡΑΝΤΑ ΛΥΣΑΝΔΡΟΥ - ΠΟΛΙΤΗΣ)

1 σχόλιο:

  1. Τελικά κανείς μας δεν έμαθε που βρίσκεται αυτό το έργο σήμερα, αν έχει προχωρήσει ή αν τους... τελείωσε! Και να φανταστείτε ότι εγώ είμαι από τους πλέον συνηδειτοποιημένους εκεί μέσα (στο συγκεκριμένο Δήμο) που μετά ξεχάστηκαν λόγω... κρίσης. Παρ' όλα αυτά όμως, δεν ξέρω που κατέληξε αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο. Και μια και το ανέφερα, ξέρει κανείς ότι η πρωτοβουλία του Δήμου Αγλαντζιάς με τα ποδήλατα - αυτό ντε, που για να ενοικιάσεις ένα ποδήλατο και να κινηθείς με κάθε κίνδυνο στους ανύπαρκτους πεζόδρομους πρέπει να δώσεις μια επιστρεφόμενη εγγύηση των 150 ευρώ - υπάρχει ακόμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή