Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Απαράδεκτη απόφαση για συναίνεση ανέγερσης μεγάλου ναού


Το Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας θεωρεί λυπηρό το γεγονός ότι η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας, συναίνεσε τελικά στην ανέγερση τεράστιο ναού ύψους 26 μέτρων, στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας.

Όπως είχαμε τονίσει πολλές φορές μέχρι σήμερα, η προτιθέμενη ανέγερση ναού στη συγκεκριμένη περιοχή, θα αλλοιώσει, θα παραμορφώσει και θα ακυρώσει τον αισθητικό, πολιτιστικό και ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής καθώς πόρρω απέχει το αρχιτεκτονικό και ιστορικό ύφος που αποδίδει την ταυτότητα της εντός των τειχών Πόλεως.


Δυστυχώς, παρά τις πολλές και μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων της πρωτεύουσας, και παρά τις επιστημονικές παραινέσεις για αποφυγή ανέγερσης τέτοιου μεγέθους ναού μέσα στο ιστορικότητα σημείο της παλιάς Λευκωσίας, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Λευκωσίας, υποκύπτοντας σε πιέσεις και υποσχέσεις της εκκλησίας, προχώρησε χθες στην συγκατάθεση του.

Δυστυχώς «εμπλεκόμενα» και «διαπλεκόμενα» συμφέροντα, μικοροκομματικές σκοπιμότητες και ετσιθελικές αποφάσεις, τείνουν να καταστρέψουν το ιστορικό κέντρο της πόλης και να σκεπάσουν με μπετόν πολιτιστική κληρονομιά αιώνων.


Το Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας, πιστό στις ιδέες και τις αρχές που διέπουν την ύπαρξη του, και όντας μέλος της επιτροπής αγώνα για την μη ανέγερση του Καθεδρικού ναού, υπόσχεται πως δεν θα σταματήσει τον αγώνα, έστω και τώρα και καλεί τα μέλη εκείνα του δημ. συμβουλίου Λευκωσίας, που τάχθηκαν υπέρ της ανέγερσης του ναού, να αναθεωρήσουν την απόφαση τους.

Ο κάθε εκλελεγμένος δημοτικός άρχοντας, έχει χρέος να σεβαστεί το λαό που τον έχει ψηφίσει και να στέκεται, κάθε φορά, στο ύψος των ιστορικών του υποχρεώσεων.


Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας

2 σχόλια:

  1. Καλά σοβαρομιλάς?
    “η προτιθέμενη ανέγερση ναού στη συγκεκριμένη περιοχή, θα αλλοιώσει, θα παραμορφώσει και θα ακυρώσει τον αισθητικό, πολιτιστικό και ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής... “ έκανες καμιά βόλτα στις Φοινικούδες, Αγία Νάπα, Πάφο, Λεμεσό η στα κατεχόμενα?» κτλ. και τολμάς να αναφέρεσαι σε παραμόρφωση και αισθητική, σαν οικολόγοι πότε τολμήσαμε να κάνουμε κάποια εκδήλωση σε αυτούς τους τόπους και αυτές τις αλλοιώσεις που κρύβονται πραγματικά συμφέροντα Δήμου κτλ. και αλλοίωσαν παραλίες και ολόκληρη την πόλη και θα τολμήσεις να μιλήσεις για παραμόρφωση? Άντε σοβαρευτήτε. Η σκέφτηκες ποτέ να κάνεις εκδήλωση στα κατεχόμενα για να δείξεις σε όλα τα ΜΜΕ τι έκαναν στις εκκλησιές εκεί?
    Χρήστος Πασιαρδής. Και εγώ τολμώ να βάζω το όνομα μου από τα άρθρα η σχόλια μου.
    christos@egroup.com.cy
    Υ.Γ. Είμαι οικολόγος, αλλά έχω άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν καταστράφηκε η Αγία Νάπα, η Λεμεσός, η Πάφος και οι Φοινικούδες, εμείς δεν υπήρχαμε σαν Κίνημα. Άρα αν θα πρέπει να μας κατηγορήσεις εμάς, πρέπει να το κάνεις στο καθένα από τα μέλη μας, ξεχωριστά.
    Ας σοβαρευτούμε όμως, όπως λες.
    Τουλάχιστον σε προσωπικό επίπεδο, έχω λάβει μέρος σε πολλές διαμαρτυρίες (ΚΑΙ στα κατεχόμενα) για τέτοιου είδους θέματα.
    Έχω σταθεί πολλές φορές έξω και από ξενοδοχεία και MALL και άλλους χώρους, διαμαρτυρόμενος, άσχετα αν δεν κατάφερα να αποτρέψω πολλά.
    Προσωπικά, στάθηκα ΜΟΝΟΣ μου απέναντι από ολόκληρο το υπόλοιπο Δημοτικό Συμβούλιο (26 άτομα) και ακτάφερα να αλλάξει η απόφαση τους για το γνωστό θέμα της μετατροπής της Λεωφόρου Σταυρού σε 4πλής κυκλοφορίας με την παράλληλη κατασκευή γέφυρας πάνω από τον αυτοκινητόδρομο.

    Απολογούμαι που τα λέω αυτά, απλά ήθελα πολύ να απαντήσω στην "καυστική" σου κριτική.

    Αλλά, έστω κι αν δεν γίνονταν στο παρελθών διαμαρτυρίες για έργα που κατέστεψαν την αισθητική και την πολιτιστική μας κληρονομιά, αυτό εξυπακούσει ότι εφόσον έγιναν και παλιότερα κάποια λάθη, να συνεχίσουμε να κάνουνε κι άλλα;
    Επειδή δηλάδη καταστράφηκαν οι Φοινικούδες πρις 20 χρόνια, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αφήσουμε να καταστραφεί και η παλιά Λευκωσία;

    Και κάτι για το τελευταίο σου σχόλιο, σχετικά με τις εκκλησίες στα κατεχόμενα.
    Πέραν από το "μήνυμα" - υπονοούμενο, ότι δηλαδή δεν με νοιάζει για τις καταστροφές που κάνουν οι Τούρκοι και νοιάζομαι για αυτά που προτίθεται να κάνει η εκκλησία, απλά σε ρωτώ:
    Είναι δυνατόν εμείς οι ίδιοι που δεν σταματούμε ούτε λεπτό να καταγγέλουμε την τουρκία (και πολύ σωστά κάνουμε) ότι καταστρέφει την πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτικά μας κληρονομιά, να φτιάχνουμε σχέδια για έργα που θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα;
    Γιατί πέραν από τον καθεδρικό στην παλιά πόλη, υπάρχει και σχέδιο για ιδίου μεγέθους μπροστά από τον ιστορικό ναό της Αγίας Παρασκευής.
    Συγνώμη που "τολμώ", αλλά και σ' αυτή την περίπτωση, δράσαμε ως Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας με τον ίδιο τρόπο. Και να είσαι σίγουρος πως και για το επόμενο έργο που θα προταθεί από οποιονδήποτε και θα θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία αυτού του τόπου, και πάλι με τον ίδιο τρόπο ακι το ίδιο σθένος θα αντιδράσουμε.

    Άθως Αγαπητός

    ΑπάντησηΔιαγραφή