Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Οικονομική κρίση και δημόσια έξοδα

Το Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας νοιώθει την ανάγκη να τονίσει πως, αναφορικά με τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, το βάρος της οικονομικής ανάκαμψης και οι απαιτούμενες «θυσίες» δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επωμιστούν μόνο οι εργαζόμενοι.

Πιστεύουμε πως υπάρχουν πολλοί τομείς και τεράστια έξοδα που το κράτος θα μπορούσε να αποκόψει ή να περιορίσει με τέτοιο τρόπο που πολλά εκατομμύρια ευρώ θα έμεναν στα κρατικά ταμεία, όπως για παράδειγμα οι πολυπληθείς φρουρές πολιτικών προσώπων, έξοδα διακίνησης και ταξιδιών δημοσίων αξιωματούχων, διοικητικά έξοδα της δημόσιας υπηρεσίας κοκ.

Σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης, όπως αυτές που περνά σήμερα η πατρίδα μας, μαζί με ολόκληρη την ανθρωπότητα, υπάρχουν πολλά άλλα που θα πρέπει να περιορίσουμε για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δύσκολες αυτές μέρες. Ακούσαμε για παράδειγμα, ότι η Κυβέρνηση θα παραλάβει σύντομα 41 τανκς από τη Ρωσία και για τη λειτουργία τους θα προσλάβει 82 μόνιμους οδηγούς.
Διερωτόμαστε, χωρίς να είμαστε ειδικοί για στρατιωτικούς σχεδιασμούς, πόσο αναγκαία είναι μια τέτοια αγορά ή κατά πόσο θα αλλάξει σε οτιδήποτε τη σημερινή μας κατάσταση, τη στιγμή μάλιστα που βρισκόμαστε στο μέσο μιας διαδικασίας η οποία, υποτίθεται σκοπό έχει τη λύση του προβλήματος μας.
Το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σήμερα στην τραγική οικονομική θέση, λόγω κυρίως των τεράστιων κονδυλίων που ξοδεύει σε εξοπλισμούς, πρέπει να μας γίνει μάθημα.

Αν το κράτος έχει περίσσευμα χρημάτων, μπορεί να τα δώσει σε μορφή κοινωνικών παροχών. Υπάρχουν εκατοντάδες τομείς στην κοινωνία μας που έχουν άμεσες και σοβαρές ανάγκες οι οποίες προέχουν, αυτή τη στιγμή, από την αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών.


Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου