Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Μάστιγα για την πανίδα τα μηχανάκια

Αποτελούν μάστιγα της εποχής και εξαπλώνονται με ταχύτητα επιδημίας και στην Κύπρο, εις βάρος της άγριας πτηνοπανίδας (κυρίως των μεταναστευτικών πουλιών) και του κυνηγίου γενικότερα.

Ο λόγος για τα "μηχανάκια", τις γνωστές ηχομιμητικές συσκευές προσέλκυσης άγριων πτηνών, οι οποίες έχουν ως σκοπό την υπερκάρπωση θηραμάτων και ειδικότερα των τζίκλων, των ορτυκιών, των φασσών και των αμπελοπουλιών.
Τα "μηχανάκια" αποτελούν απαγορευμένη μέθοδο κυνηγίου. Ωστόσο χρησιμοποιούνται ευρέως από τους κύπριους κυνηγούς, που αγνοούν τις προτροπές και παραινέσεις των λειτουργών του ταμείου θήρας και των μελών του κλιμακίου πάταξης λαθροθηρίας της αστυνομίας.

Η εξέλιξη τους στο χρόνο Οι κυνηγοί χρησιμοποιούσαν ανέκαθεν μεθόδους και μέσα για την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή του κυνηγιού, μεταξύ των οποίων και μηχανισμούς προσέλκυσης θηραμάτων. Η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών αυτών, μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από την επιδεξιότητα του χρήστη, την τέχνη του και την αντοχή του και γενικά, είχε περιορισμένη επιτυχία και δυνατότητες. Σήμερα, οι συσκευές αυτές τελειοποιήθηκαν, οι δυνατότητές τους είναι πολύ μεγάλες, η επιτυχία δεδομένη και ο παράγοντας άνθρωπος (ικανότητα χρήστη) έχει εκλείψει. Έτσι, λοιπόν, από τις απλές ξύλινες κατασκευές (κράχτες), περάσαμε στις ηλεκτρικές και στη συνέχεια στις ηλεκτρονικές.
Στο παρελθόν, οι κυνηγοί χρησιμοποιούσαν κυρίως κασετοφωνάκια σχετικά μικρής απόδοσης, με χειροκίνητο (on/off) διακόπτη, όπου ο χρήστης ήταν υποχρεωμένος να τα ενεργοποιεί και να τα απενεργοποιεί με κίνδυνο να γίνει αντιληπτός. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν φωτοκύτταρα για την εκκίνηση και παύση της λειτουργίας τους, κατά την εναλλαγή μέρας με νύχτας, αλλά παρουσιάστηκαν πάλι προβλήματα ανεπιθύμητης λειτουργίας, κυρίως όταν επικρατούσε πυκνή συννεφιά. Αργότερα αυτοματοποιήθηκαν περισσότερο, με την ενσωμάτωση χρονοδιακόπτη με τον οποίο ρυθμιζόταν εκ των προτέρων ο χρόνος λειτουργίας τους. Ακολούθως, χρησιμοποιήθηκαν συσκευές με συχνότητες υπερήχων, αλλά εγκαταλείφθηκαν διότι δεν επιτύγχαναν τα προσδοκώμενα. Στις μέρες μας, κυκλοφορούν ηλεκτρονικές συσκευές με ενσωματωμένα "τσιπάκια" στα ηχεία, τα οποία έχουν υψηλή απόδοση ήχου, ενώ τα τελευταία μοντέλα μπορεί κάποιος να τα ενεργοποιήσει με τηλεχειριστήριο από μεγάλη απόσταση. Η ένταση του ήχου είναι ρυθμιζόμενη και μπορεί να προσελκύσει από πολύ μακριά τα πουλιά και κυρίως αυτά που μεταναστεύουν τη νύχτα όπως είναι οι τζίκλες, τα ορτύκια και τα αμπελοπούλια και να τα συγκεντρώσει σε ακτίνα ορισμένων δεκάδων μέτρων από το ηχείο.
Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τον ερχομό του mp3 player όλα έγιναν πιο εύκολα, με συνεπακόλουθο να αποτελούν, πλέον, μειονότητα οι κυνηγοί που δεν χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα παράνομα ηλεκτρονικά μέσα.

Ανησυχούν οι αρμόδιοι
Η κατάσταση με τα "μηχανάκια" έφτασε στο απροχώρητο. Γι' αυτό και οι αρμόδιοι θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους για πάταξη του φαινομένου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου ζητά την τροποποίηση της νομοθεσίας, για να τιμωρείται το συγκεκριμένο παράπτωμα εξωδίκως και να μην χρειάζεται οι αστυνομικοί και οι θηροφύλακες να πηγαίνουν στους αστυνομικούς σταθμούς για να καταγγείλουν κάποιο παραβάτη, αφήνοντας για τουλάχιστο 2-3 ώρες αφύλακτους τους βιότοπους.
Ταμείο θήρας και αστυνομία παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την κατάσταση που επικρατεί και στους έξι μήνες της ανάπαυλας που ακολουθούν θα μελετήσουν τρόπους για πάταξη του φαινομένου. Σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία και εκπροσώπων της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής, αναμένεται να ληφθούν ριζοσπαστικές αποφάσεις, ώστε να αλλάξουν συνήθειες και νοοτροπίες όσοι αποδεκατίζουν τις τζίκλες, τα ορτύκια, τα αμπελοπούλια και τις φάσσες με παράνομα μέσα, γιατί η χρήση ηχομιμητικών συσκευών αποτελεί καταδικαστέα πρακτική, που δεν έχει καμία θέση στην Κύπρο.


Φυσικά για να παταχθεί αυτή η γάγγραινα θα πρέπει να συμβάλουν και οι ευαισθητοποιημένοι κυνηγοί, αφού, στο τέλος της ημέρας, εκείνοι που χάνουν είναι αυτοί. Πρέπει να περιφρουρήσουν τη δραστηριότητά τους και να απομονώσουν τους παραβάτες. Η χρησιμοποίηση ηχομιμητικών συσκευών, πέρα από τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες έχει και μακροπρόθεσμες στους πληθυσμούς των θηραμάτων, καθώς παρεμβαίνουν στην αρχέγονη φύση τους και τα αποπροσανατολίζουν, οδηγώντας τα τελικά στην εξαφάνιση. Γιατί όταν σκοτώνει κάποιος 50-100 τζίκλες σε κάθε εξόρμηση, δεν θα πάρει πολύ για να αποδεκατιστούν και να αφανιστούν οι τα πουλιά. Όλοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μάστιγα. Αρκεί να το θέλουμε! Πάρτε τηλέφωνο στο 1414, προβείτε σε καταγγελίες ασυνείδητων και αποδείξτε την αγάπη σας για το κυνήγι!

Τι κυκλοφορεί στην αγορά
Είδη ηχομιμητικών συσκευών που κυκλοφορούν στην κυπριακή και διεθνή αγορά και συμβάλλουν στον αποδεκατισμό της πανίδας:

- Mp3 player και επαναφορτιζόμενο μεγάφωνο.
- Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, εφαρμοσμένη σε "μηχανάκι", SD memory card και ασύρματο control.
- "Μηχανάκια" που έχουν φορτωμένες τις φωνές της τσίχλας σε programmable ic.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΑ (ΠΟΛΙΤΗΣ)

1 σχόλιο:

  1. Από όλα τα μέτρα που προτάθηκαν κανένα δεν θα έχει κάποιο εφφέ πάνω στο φαινόμενο. Είναι ευχολόγια.

    - Να αφαιρείται η άδεια κυνηγίου για 3 χρόνια σε όποιον τσακώσουν
    - Να κάμνουν επιχείρηση σκούπα σε τυχαίες περιοχές (γιατί μόνο για τους ξένους εργάτες να κλείουν ολόκληρη περιοχή;) τζιαι όσο ποσοστό κυνηγών πιάσουν με μηχανάκι πάνω του να μειώννεται τόσο η κυνηγετική περίοδος της επόμενης χρονιάς (τζιειαμαί να δώ τες οργανώσεις των τζιυνηών αν ευαισθητοποιούν τα μέλη τζιαι τοςυ φίλους τους
    - Να μπαίνει κότα τζιαι στες τζικλες, φάσσες, ορτύκια (7 μάξιμουμ).

    Επίσεις χρειάζεται να γίνουνται εφόδοι όχι μόνο ενταντίων των λαθροθύρων αλλά τζιαι των θυροφυλάκων.

    Άκου το εξής πειριστατικό.
    Πάει ο τάδε θυροφύλακας τζιαι βρίσκει τον κουμπάρο του τζιαι του λέει. Άρκοψες έχει έφοδο για τα διχτυα. Να βάλεις παλιά τρυπημένα για να πιάουμεν τίποτε να πάρουμεν του μάστρου μας να είμαστιν καλυμμένο, τζιαι να προσέχεις να μεν είσαι τζιειαμαί. Ο κουμπάρος δεν επήεν να στήσει διότι δεν έθελε να αφήκει ούτε καν τα σσισμένα δίχτυα. Στο τέλος ο λαθροφύλακας εθύμωσε τζιαι επήε άλλην ημέρα τζιαι του έπιασεν δύο τζιουνούρκα. Αν δεν ήταν αχόρταος ο κουμπάρος τίποτε δεν θα εγίνετουν. Τζιαι τί εγίνην δηλαδή; ποττέ δεν πιάννουν αθρώπους οι λαθροφύλακες, μόνο δίχτυα πιάννουν. Είναι χειρότερα που τες κεντρικές φυλακές. Μονον αν φέρνουν παφίτες στα κοτζιηνοχώρκα τζιαι κοτσιηνοχωρκάτες στην Πάφο μπορεί να γινεί κάποια σοβαρή επιτήρηση. Έτο, όπως πάντα, ούλλα μισοδότζιη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή