Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Καθεδρικός Ναός στην εντός των τειχών Λευκωσία;

ΟΧΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ!

Η κατασκευή επιβαρύνει πολεοδομικά και περιβαλλοντικά μία ήδη τραυματισμένη βάναυσα ιστορική περιοχή της πρωτεύουσας και της Κύπρου συνολικά.

Αλλοιώνει, παραμορφώνει και ακυρώνει τον αισθητικό, πολιτιστικό και ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής καθώς πόρρω απέχει του αρχιτεκτονικού και ιστορικού ύφους που αποδίδει την ταυτότητα της εντός των τειχών Πόλεως.
Ταυτότητα που πρέπει να συντηρηθεί και να διαφυλαχθεί γιατί αποτελεί ζωντανή ιστορία αλλά και γιατί συνιστά σημαντικότατο πόλο τουριστικής έλξης. Ας ληφθεί υπόψην πως ο Ξένος που επισκέπτεται την Ιστορική Λευκωσία ενδιαφέρεται για αυτήν και όχι για νεωτερισμούς που εξοντώνουν το παρελθόν. Όσοι επιθυμούν την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού στην συγκεκριμένη περιοχή έχουν επισκεφθεί τις Ιστορικές Γειτονιές των Ευρωπαϊκών πόλεων; Έχουν δει πόσο στοργικά και πόσο αυστηρά απαγορεύεται η οποιαδήποτε ανέγερση;

Θα υπερπολλαπλασιάσει ήδη οριακό κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Θα οδηγήσει σε μαρασμό και εγκατάλειψη τις ιστορικές εκκλησίες που κοσμούν την Παλαιά Πόλη για εκατονταετίες.

Τι προτείνουμε;
Να επανεξεταστεί το ζήτημα από τις υπηρεσίες που έδωσαν το πράσινο φως για την ανέγερση, ενώ είχαν άλλες απόψεις αρχικά. Οφείλουν να ταχθούν με το μέρος των Πολιτών , αλλιώς η μετάλλαξη των απόψεων τους δημιουργεί ίσκιους και υποψίες που είμαστε σε θέση να εξακριβώσουμε και να φέρουμε στο φως.

Εάν πρέπει κάποιος Ιερός Ναός στην Παλαιά Λευκωσία να χρισθεί ως Καθεδρικός, τούτος ας είναι η υπέροχη και Ιστορική Εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης ώστε να αναδειχθεί έτσι ακόμα περισσότερο ο χαρακτήρας της, η ιστορία της και η ιστορική αρχιτεκτονική της.

Τα εκατομμύρια ευρώ που θα σπαταληθούν για την ανέγερση ενός ξένου αρχιτεκτονικού σώματος στην εντός των Τειχών Πόλη, να επενδυθούν-ως οφείλουν- στη συντήρηση τόσο των παλαιών εκκλησιών της περιοχής όσο και των λοιπών αφρόντιστων κτηρίων που συνθέτουν το ιστορικό κόσμημα της Εντός των Τειχών Λευκωσίας.

Επίσης, μέρος των κεφαλαίων που θα ξοδευτούν να επενδυθούν ως χρηματικό κίνητρο σε νέα ζευγάρια ώστε αυτά να επιλέξουν ως τόπο κατοικίας την Παλαιά Πόλη είτε και ως επιχειρηματικό κίνητρο για επαγγελματικές δραστηριότητες που συνάδουν με τον χαρακτήρα της περιοχής.

Η ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΒΛΑΦΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ

2 σχόλια:

  1. Στην περιοχή της Παλιάς Λευκωσίας υπάρχουν αρκετοί ναοί οι οποίοι καλύπτουν με το παραπάνω τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Οι κάτοικοι τις περιοχής όχι μόνον δεν εξέφρασαν την ανάγκη για το κτίσιμο ενός επιπλέον ναού, αλλά αντιθέτως εχουν εκφρασει την ασυμφωνία τους για το εν λόγω κτίσμα. Η περιοχή, δεν χρειάζεται άλλους ναούς. Η περιοχή χρειάζεται κοινόχρηστους χώρους, πάρκα, ποδηλατόδρομους, βιβλιοθήκες, γήπεδα. Χώρους που θα συμβάλλουν στην αναζωογόνηση της περιοχής και στην ευημερία των περιοίκων.

    Η ηγεσία της εκκλησίας όχι μόνον αγνοεί τις παραπάνω ανάγκες των πολιτών της, αλλά και νόμους που απαγορεύουν ρητά την ανέγερση κτιριού αυτού του μεγέθους. Η επιλεκτική επιβολή εξουσίας δεν αρμόζει το χαρακτήρα μιας πολιτείας που αποκαλείται δημοκρατική ενώ η αλόγιστη σπατάλη εκατομμυρίων από μέρους της ηγεσίας της Εκκλησίας, σε περιόδους κρίσης και με την κάλυψη της πολιτείας, προκαλεί το λαϊκό αίσθημα.

    Με αυτή την επιστολή εκφράζω την απογοήτευση μου για τις τακτικές που ακολουθεί η πολιτεία στο συγκεκριμένο θέμα. Σαν πολίτης της δημοκρατίας, διαμαρτύρομαι για την παράβλεψη των νόμων και την αδιαφορία ως προς τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Η ανέγερση του ναού στην περιοχή, εξυπηρετεί μόνο την ανάγκη της ηγεσίας της Εκκλησίας για επιβολή στην περιοχή.

    http://www.petitions24.com/omadaq

    http://omadaq.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. διοικητης πρωτου ταγματος ελαμ7 Ιουνίου 2011 στις 4:54 μ.μ.

    ειστε ανθελληνες και αντιχριστοι.για αυτο θα σας γαμησουμε πριν να γινει η ενωση το 2013.ξερετε απο τι θα κανουν τον ναο αλλα ολοι οι αντιχριστοι προοδευτικοι χερι χερι προσπαθειτε αν σβησετε το χριστο.μαθετε λοιπον μασονοι και αθεοι οτι εμεις παντα θα ζουμε και σας θα πολεμουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή