Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Θέλουμε για τη Λευκωσία, το αύριο που μας αξίζει…

Ανακοίνωση υποψηφίων δημοτικών συμβούλων Λευκωσίας του Κινήματος Κοινωνικής Οικολογίας


"Αισθανόμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από την ιδιαίτερη έμφαση που δόθηκε στο Δήμο μας όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου (Καϊμακλί, Άγιοι Ομολογητές) και την αξιόλογη προσπάθεια που έγινε για την αναβάθμιση των υφιστάμενων χώρων πρασίνου και πάρκων (Γραμμικό Πάρκο στο Καϊμακλί, Πάρκο Περνέρα στην Παλλουριώτισσα), ως επίσης και την πολιτική δεντροφύτευσης σε δρόμους όπου έχουν φυτευτεί ένας μεγάλος αριθμός νέων δένδρων.


Επικροτούμε επίσης τη στοχευμένη κοινωνική πολιτική, πέρα από τα έργα ανάπτυξης και υποδομών που υλοποιήθηκαν, μέσω της οποίας έχουν λειτουργήσει κοινωνικά προγράμματα για τους ηλικιωμένους (Πολύκεντρο Νεολαίας για τα παιδιά καθώς και προγράμματα στήριξης των εργαζομένων μητέρων στα σχολεία).


Θα πρέπει να επισημάνουμε, όμως, την έκταση του κυκλοφοριακού προβλήματος που επικρατεί σήμερα στην πόλη μας και ζητούμε τη διεξαγωγή εμπεριστατωμένης μελέτης από το Δήμο, σε συνεννόηση με το Φορέα Κυκλοφοριακών Μελετών, για την οριστική επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος.


Κρίνουμε ως αξιέπαινη την προσπάθεια του Δήμου για αναβάθμιση της ακριτικής περιοχής Χρυσαλινιώτισσας και Τακτακαλά και ζητούμε να δοθεί συνέχεια στο έργο, λαμβάνοντας υπόψη και άλλες εισηγήσεις και σκέψεις, για αναβάθμιση ολόκληρης της εντός των τειχών πόλης.


Θεωρούμε εξίσου σημαντικά, για μια πράσινη κι ανθρώπινη πόλη, το θέμα της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες, την ανάγκη δημιουργίας ειδικών χώρων όπου οι ζωόφιλοι θα μπορούν να περιπατούν με τα αγαπημένα τους κατοικίδια, ως επίσης και την ενθάρρυνση για εθελοντική συμμετοχή δημοτών στις δενδροφυτεύσεις, περιλαμβανομένης και της εμπλοκής μαθητών από σχολεία της περιοχής.


Τέλος, επιθυμούμε να τονίσουμε την ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων υγιούς απασχόλησης της νεολαίας και την παροχή πραγματικών κινήτρων στην πολιτιστική δημιουργία.


Αναστάσιος Αναστασίου - Παναγιώτης Ζαμπακκίδης
Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Λευκωσίας
Κινήματος Κοινωνικής Οικολογίας

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Το Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με άλλο οικολογικό κίνημα

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Μετά από αρκέτές συναντήσεις που είχαμε τις τελευταίες μέρες με πολλούς ψηφοφόρους, νοιώθουμε την ανάγκη να κάνουμε μια αναγκαία διευκρίνηση.

Το Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με το κίνημα οικολόγων περιβαλλοντιστών. Είναι ένα αυτόνομο και ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟ οικολογικο κίνημα το οποίο κατέρχεται αυτόνομα στις δημοτικές εκλογές με συνδυασμούς σε Λευκωσία, Στρόβολο, Λεμεσό, Άγιο Δομέτιο, Λακατάμια ενώ στην Αγλαντζιά σε συνεργασία με την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΡΟΜΩΝ ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα, ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γης ζει σε αστικά κέντρα και είναι πλέον αναμφισβήτητη ανάγκη η αναβάθμιση της ζωής στην πόλη και η επαφή των κατοίκων της με τη φύση. Έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς διάφορες προτάσεις και λύσεις σε σχέση με την καθημερινή ποιότητα ζωής στην πόλη όμως είναι πλέον καιρός για άμεσες δράσεις.

Κύριο μέλημά είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή των κατοίκων σε αυτές τις δράσεις διότι η συμμετοχή τους είναι καταλυτικός παράγοντας για την επιτυχία, κάτι το οποίο είναι και αποδεδειγμένο σύμφωνα με διάφορες μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό.

Η διαμόρφωση χώρων πρασίνου σε περιοχές και σημεία όπου δεν έχει γίνει η κατάλληλη επέμβαση είναι μια από τις δράσεις μας.  Η συνεργασία με τους δήμους είναι το κλειδί σε αυτή την περίπτωση Η φιλοσοφία είναι απλή: προτείνουμε ιδέες σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα με σκοπό την υϊοθεσία πάρκων, παρτερίων ή ακόμη και νησίδων που χρήζουν βελτίωσης. Η ανάγκη για υψηλό πράσινο που σκιάζει, αποροφά ρύπους και CO2 αλλά και μειώνει τον θόρυβο είναι δεδομένη στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής. Οι  μεγάλες εκτάσεις παραμελημένου γκαζόν που υπάρχουν σε πολλά σημεία της πόλης είναι κακή επιλογή δεδομένης της τεράστιας ανάγκης σε κατανάλωση νερού και συντήρησης.

Η πρόταση έχει στόχο την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής μέσω των φυτεύσεων. Έτσι γίνεται απόκρυψη χώρων στάθμευσης και  δημιουργούνται ενδιαφέρουσες οπτικές διαδρομές μέσω πρασίνου π.χ. κατεύθυνση προς την παιδική χαρά με άνοιγμα-απόκρυψη της θέας. Επίσης, στην πρόταση γίνεται προσπάθεια μείωσης του όγκου των κτιρίων καλύπτοντας μια όψη τους με γκράφιτι.

Πρόθεσή είναι η συμμετοχή εθελοντών δημοτών στις φυτεύσεις και ιδανικά η εμπλοκή μαθητών από σχολεία της περιοχής. Στα σχολεία έχουν ξεκινήσει προγράμματα σχετικά με την περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών και σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να ενταχθεί και το αντικείμενο των προαναφερόμενων φυτεύσεων.


Εάν θέλουμε να προχωρήσουμε και ένα βήμα παραπέρα, και πάλι σε συνεργασία με τους δήμους, μπορούμε να προωθήσουμε την υιοθεσία χώρων πρασίνου (π.χ παρτέρι ή νησίδα) μπροστά από μια κατοικία ή μια επιχείρηση.  Οι υποψήφιοι «ανάδοχοι» θα μπορούσαν να είναι  ένας σύλλογος, ένας επιχειρηματίας, κάποιο σχολείο, ένας ιδιώτης.  Στην προαναφερόμενη περίπτωση, οι χώροι θα μπορούσαν να συντηρούνται από κάποιους «αναδόχους» δίνοντας ευκαιρία σε όλους να συμμετέχουν και κάνοντας πιο εύκολο το έργο της συντήρησης των χώρων πρασίνου σε ένα δήμο.

Ο σχεδιασμός των αστικών δρόμων με γνώμονα την αειφορία και την ποιοτική αναβάθμιση για τους πεζούς είναι ένα πολύ σημαντικό αντικείμενο.  

Ο σχεδιασμός των δρόμων πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να δίνεται προτεραιότητα στους πεζούς και τα ποδήλατα. Κύρια μέτρα για την επίτευξη των παραπάνω σε επίπεδο σχεδιασμού είναι η χρήση υπερυψωμένων ραμπών και στηθαίων και η δημιουργία κόμβων κυκλοφορίας (roundabouts) με στόχο την μείωση της ταχύτητας των οχημάτων,  η μείωση του πλάτους του δρόμου εγκαθιστώντας φαρδύτερα πεζοδρόμια (Φωτ.3), ποδηλατόδρομους και χώρους πρασίνου (Φωτ.4), η αναγκαστική κίνηση των οχημάτων σε διακοπτόμενη ευθεία πορεία και τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης.
   

Μέσω σχεδιαστικών λύσεων οι οδηγοί  κατανοούν ότι έχουν εισέλθει σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας. Μερικές λύσεις είναι η χρήση διαφορετικών υλικών στο δάπεδο και η τοποθέτηση δένδρων που έχουν διαφορετικό χρώμα φυλλώματος. Η πρότασή για χώρο μπροστά από σχολεία και όπου η κίνηση των πεζών-μαθητών είναι συχνή εχει κύριο στόχο την προτεραιότητά τους. Δεδομένου ότι ένα κομμάτι του δρόμου ήταν χώρος κίνησης του τραμ προτείναμε οπτικά εμπόδια στον χώρο αυτό με φυτεύσεις. Επιπρόσθετα, μειώσαμε το πλάτος του δρόμου και αποκόψαμε την ευθεία πορεία με στόχο την μείωση της ταχύτητας των οχημάτων (Φωτ. 5).


Φωτ. 5  Κάτοψη χώρου κίνησης μπροστά από πανεπιστημιακή σχολή.

Η ποιότητα ζωής στην πόλη είναι στο χέρι μας να βελτιωθεί. Πρέπει όλοι να συμμετέχουμε σαν μια ομάδα, ο καθένας προσφέροντας το καλύτερο δυνατό στον τομέα του. Είναι σημαντική η αλλαγή της μέχρι πρόσφατα αντίληψης σχεδιασμού των επιστημόνων που συμμετέχουν στις αστικές διαμορφώσεις (πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι, αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου) καθώς επίσης και η όλο και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των πολιτών. 

Εμείς θα συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε πέρα από το συνηθισμένο και τις ιδέες μας θα προσπαθούμε, με την συμμετοχή όλων, να τις κάνουμε πραγματικότητα.

ΚΙΝΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί ψηφίζω το ΚΙΝΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ


Το ΚΙΝΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ με απόφαση της ιδρυτικής συνέλευσης, την Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009, ξεκίνησε επίσημα τη δράση του, ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην κοινωνική παρέμβαση του τόπου μας.


Σκοπός του Κινήματος είναι να προωθήσει την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της Κύπρου. Πρόκειται για ένα Κίνημα ανοικτό στους πολίτες, μακριά από κομματικά δεδομένα και με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες. Στόχος είναι η καλύτερη και ομαλότερη λειτουργία της κοινωνίας και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.


Μέσα στις άμεσες προτεραιότητες του Κινήματος είναι η προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας την οικολογική ισορροπία με σεβασμό προς τις πολιτιστικές αξίες, η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής γνώσης και συνείδησης στην Κύπρο, η διενέργεια και υποστήριξη οικολογικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, η ενθάρρυνση ενεργειών και δράσεων που υλοποιούν γενικούς οικολογικούς και κοινωνικούς στόχους και η επίδραση στις αποφάσεις που αφορούν την Κύπρο, με στόχο την κοινωνική ανάπτυξη των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την οικολογική ισορροπία γενικότερα.

Ζητούμε τη στήριξη των πολιτών στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές σκοπεύοντας τη συνέχιση της σοβαρής και πετυχεμένης  παρουσίας μας σε δημοτικά συμβούλια την πενταετία που πέρασε. Ζητούμε τη στήριξη σας για να μπορέσουμε, μακριά από κομματικά παιχνίδια και τακτικισμούς να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας.


Η επιλογή του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ είναι η "άλλη", η διαφορετική, η εναλλακτική επιλογή που χιλιάδες ψηφοφόροι ψάχνουν εδώ και χρόνια. Ελάτε μαζί μας, ενώστε τη φωνή σας μαζί μας, για μια ανεξάρτητη, σωστή και δίκαιη παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση...