Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Το παρασκήνιο εξασφαλίζει άδεια στον καθεδρικό ναό

Τα «όχι» που έγιναν «ναι»

Οι προσωπικές συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου με δημοτικούς συμβούλους αλλάζουν τα δεδομένα για την ανέγερση του καθεδρικού ναού

Τα αρχιεπισκοπικά τετ-α-τετ με αρκετούς από τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Λευκωσίας φαίνεται να έχουν αποτελέσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο Αρχιεπίσκοπός κ.κ. Χρυσόστομος Β΄, το διάστημα που μεσολάβησε από την ημέρα παρουσίασης των σχεδίων του ναού μέχρι και την έγκρισή του από την πολεοδομική επιτροπή του δήμου χωρίς τη θεώρηση σχεδίου, είχε ξεχωριστές επαφές με αρκετούς από τους δημοτικούς συμβούλους από όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες. Οι επαφές αυτές φαίνεται πως έπιασαν τόπο, αφού αρκετοί είναι αυτοί που άλλαξαν στάση και βλέπουν πλέον με θετικό μάτι μια τέτοια ανάπτυξη στο ιστορικό κέντρο. Σε επικοινωνία που είχε ο «Π» με όλους σχεδόν τους συμβούλους, οι πλείστοι παρουσιάστηκαν θετικοί στην ανέγερση του καθεδρικού με την προϋπόθεση ότι ο αρχιτέκτονας του έργου θα λάβει υπόψη τους όρους και τις απόψεις, έτσι όπως θα δοθούν από την πολεοδομική επιτροπή του δήμου. Μέχρι σήμερα επίσημα έχουν εκφράσει την αρνητική τους άποψη οι δημοτικές ομάδες του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων, ενώ ανάμεσα στις άλλες δημοτικές ομάδες, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και αρνητικές απόψεις, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της χορήγησης άδειας. Ωστόσο, η μεγάλη μάχη θα δοθεί στη συνεδρία του δημοτικού συμβουλίου στις 20 του μήνα.

Με όρους
Χθες επικυρώθηκε το πρακτικό της πολεοδομικής επιτροπής. Η επιτροπή, ως γνωστόν, αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι συνηγορεί με τη χορήγηση άδειας, χωρίς όμως τη θεώρηση σχεδίου. Αυτό σημαίνει ότι η επιτροπή είναι μεν σύμφωνη με την ανέγερση ναού στην περιοχή, όμως για το λόγο ότι έχουν εκφραστεί σειρά παρατηρήσεων από τις διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, που είναι αρκετά σημαντικές, ο αρχιτέκτονας του έργου θα πρέπει να λάβει γνώση όλων των παρατηρήσεων που έχουν γίνει από τις υπηρεσίες και να τις ενσωματώσει στο έργο. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να παρουσιαστούν ξανά τα αναθεωρημένα σχέδια του έργου, τα οποία θα τύχουν ή όχι έγκρισης από το δήμο.

Γέρνει υπέρ ο ΔΗΣΥ
Η άποψη που διαμορφώνεται στο ΔΗΣΥ φαίνεται να γέρνει προς τη χορήγηση άδειας, κάτω όμως από κάποιες προϋποθέσεις. Κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν ακόμη σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα και θα αναμένουν την ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου για να τοποθετηθούν επίσημα. Παράλληλα, η δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ θα συζητήσει το όλο θέμα εντός των ημερών, παρά το γεγονός ότι είναι πιθανό να μην καταθέσει συλλογική άποψη. Κάθετη εναντίον της ανέγερσης από την πλευρά της ομάδας του ΔΗΣΥ παρουσιάσθηκε μέχρι σήμερα μόνο η Ελένη Λουκαΐδου. Σε δηλώσεις της στον «Π», η κ. Λουκαΐδου ανέφερε ότι οι παλιοί Λευκωσιάτες έχουν τα δικά τους βιώματά από την πόλη. Ένα τέτοιο μεγαθήριο, είπε, θα αλλάξει άρδην το χαρακτήρα της πόλης και θα εξαφανίσει αυτό το θησαυρό. «Θεωρώ ότι η παλιά Λευκωσία αρκετά υπέστη από την έλλειψη σεβασμού στην αρχιτεκτονική της κληρονομιά. Εγείρεται και ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά το κυκλοφοριακό στην περιοχή», τόνισε. «Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί δεν μελετάται σοβαρά η εισήγηση για κήρυξη της εκκλησίας της Φανερωμένης σε καθεδρικό ναό», πρόσθεσε.

΄Ναι΄ το ΔΗΚΟ
Θετική ως προς την χορήγηση άδειας τάσσεται η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων του ΔΗΚΟ, και πάλι όμως κάτω από τους όρους που θέτει η πολεοδομική επιτροπή, για χορήγηση δηλαδή άδειας χωρίς τη θεώρηση σχεδίου. Εκ πρώτης όψεως αρνητικός παρουσιάζεται μόνο ο Νίκος Πέτσας, εντούτοις ανέφερε πως χρειάζεται χρόνο να μελετήσει τα σχέδια. Θα ακούσει, είπε, τις απόψεις των δημοτικών συμβούλων και της ομάδας του και τότε θα πάρει επίσημη θέση.

Με προϋποθέσεις
Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της ΕΔΕΚ, Αντώνης Αντωνίου και μέλος της πολεοδομικής επιτροπής, ανέφερε ότι αν ο αρχιτέκτονας έρθει σε διαβούλευση με τις υπηρεσίες και εισακούσει τις απόψεις τους και υποβάλει νέο αναθεωρημένο σχέδιο, τότε είναι σύμφωνος στην ανέγερση του ναού. Στην περίπτωση όμως που ο μελετητής παρουσιαστεί αδιάλλακτος στις θέσεις του, τότε η απόφασή του θα είναι αρνητική.

Διχασμένο το ΕΥΡΩΚΟ
Στο ΕΥΡΩΚΟ είναι σίγουρό ότι δεν θα υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης. Σε δηλώσεις της η 'Αντρη Αργυρού ανέφερε πως είναι θετική για την ανέγερση, εάν φυσικά τηρηθούν οι όροι που έθεσε η πολεοδομική επιτροπή. Πρόσθεσε, επίσης, πως η ομάδα της δεν θα έχει κοινή θέση στο θέμα.

Οι "εναντίον"
Ο δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Κολοκασίδης, τάσσεται κατά της ανέγερσης. Όπως είπε, υπάρχουν πολλές εκκλησίες στην περιοχή και οι προτεραιότητες της Αρχιεπισκοπής θα έπρεπε να ήταν αλλού και όχι στην ανέγερση ναού.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ομάδας του ΑΚΕΛ, Απόστολος Κουλουρούδιας, ανέφερε πως η ανέγερση του ναού θα είναι καταστροφική για την πόλη. Όλοι, πρόσθεσε, στην ομάδα του ΑΚΕΛ, είναι εναντίον της χορήγησης άδειας. 'Αξιον απορίας, είπε, είναι το γεγονός πως από τη στιγμή που η πλειοψηφία των μελών του συμβουλίου ήταν αρνητική στη χορήγηση άδειας, βρέθηκε τώρα να είναι θετική. Το ερώτημα, είπε, είναι γιατί άλλαξαν στάση.

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ - ΠΟΛΙΤΗΣ)

1 σχόλιο:

  1. Mίζα, της μίζας, ώ μίζα.ΧΕΣΤΑ.Μπορεί τωρά που το καλοσκέφτομαι να τους υποσχέθηκε μιά καλή θέση στον...παράδεισο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή