Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ ΤΑ "ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΥΣΩΝΑ" ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Της Φωτεινής Φωτίου*

Κάθε χρόνο αναμένουμε όλοι με ανυπομονησία το Καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν μας φοβίζουν πλέον, έχουμε συνηθίσει να ζούμε στον καύσωνα με την χρήση συστημάτων κλιματισμού στα σπίτια και στα αυτοκίνητα μας. Τι αναμένεται όμως να συμβεί τις επόμενες δεκαετίες; Άραγε θα αυξηθεί κλιμακωτά ή ραγδαία η θερμοκρασία και θα χάνονται άδικα ζωές λόγω ανυπόφορης ζέστης;

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες οι μεγαλουπόλεις της Μεσογείου όπως Αθήνα, Ρώμη, Μαδρίτη, ενδέχεται να πληγούν από ισχυρά ‘κύματα καύσωνα’ τα επόμενα χρόνια λόγω των κλιματολογικών αλλαγών και του φαινομένου του θερμοκηπίου. Μια πρόσφατη ελβετική μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Nature Geoscience’ τονίζει ότι αυτή η εξέλιξη στις καιρικές συνθήκες θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις σε παραλιακές πόλεις της Μεσογείου.

Ο ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορα μοντέλα κλιματικών προβλέψεων και αναφέρουν ότι ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας προβλέπεται ότι θα διευκολύνουν την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας . Για παράδειγμα άσθμα και βρογχίτιδα. Τα κρούσματα από θερμοπληξία αναμένεται να αυξηθούν. Επιπλέον μπορούν να προκαλέσουν και το θάνατο στα πιο ευάλωτα άτομα όπως οι ηλικιωμένοι και τα βρέφη. Μια άλλη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2008, δημοσίευσε ότι οι 15 Ευρωπαϊκές πόλεις που υπέφεραν από σοβαρά κύματα καύσωνα τα τελευταία χρόνια είχαν αύξηση μέχρι και 3% των θανάτων.

Οι προβλέψεις της έρευνας αποδεικνύουν ότι παράλιες περιοχές της Μεσογείου θα υποφέρουν από 13 ημέρες ανυπόφορης ζέστης το 2050-2070 και το 2100 ο αριθμός των ημερών της υπερβολικής ζέστης θα αυξηθεί στις 40. Επίσης η θερμοκρασία τις επόμενες δεκαετίες αναμένεται να αυξηθεί και τις νύχτες. Προβλέπεται ότι η θερμοκρασία κατά τις βραδινές ώρες θα είναι άνω των 20 °C και η υψηλή ποσότητα υγρασίας θα επιδεινώνουν περαιτέρω τις επιπτώσεις στην υγεία που θα επιφέρουν οι καύσωνες .

Ο υδράργυρος ανεβαίνει στα ύψη και οι επιπτώσεις στην υγεία αυξάνονται
Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις μελέτες μπορούμε να προβληματιστούμε ο καθένας από εμάς ξεχωριστά ώστε να ενεργούμε με τέτοιο τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο αφορά τις επιπτώσεις των κλιματολογικών αλλαγών, στην δική μας υγεία και των επόμενων γενεών.

*Εκπαιδευτικός Γεωγραφίας
(Περιβαλλοντολόγος- Ερευνήτρια ).
Πηγή: Nature Geoscience Magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου