Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Ένα τροχοκάθισμα δεν φτάνει


Την έλλειψη οράματος και την αδυναμία κατανόησης των αναγκών διακίνησης των ατόμων με αναπηρίες από τους αρμόδιους, καταγγέλλει Οργάνωση Παραπληγικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Οργάνωσης, τα καινούργια λεωφορεία τα οποία εισήχθησαν στην Κύπρο για το νέο σύστημα δημόσιων μεταφορών έχουν περιορισμένες δυνατότητες μεταφοράς ατόμων που χρησιμοποιούν αναπηρικό τροχοκάθισμα. Στην ανακοίνωση γίνεται μάλιστα και λόγος για εγκληματική αδυναμία που δείχνει ακόμα μια φορά την έλλειψη ενδιαφέροντος για τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες και την ισότιμη μεταχείρισή τους.

Δυο θέσεις
Σύμφωνα με την Οργάνωση Παραπληγικών τα λεωφορεία είναι περιορισμένων δυνατοτήτων αφού, όπως υποστηρίζει, οι αρμόδιοι ζήτησαν από την κατασκευάστρια εταιρεία να διαθέτουν μόνο μία θέση για άτομα που χρησιμοποιούν αναπηρικό τροχοκάθισμα ενώ η Οργάνωση Παραπληγικών ζητούσε στις προδιαγραφές να απαιτούνται τουλάχιστον δύο σε κάθε λεωφορείο. Όπως υποστηρίζουν, η έλλειψη οράματος και η αδυναμία κατανόησης των αναγκών διακίνησης των ατόμων με αναπηρίες από τους αρμόδιους θα δημιουργήσει ένα σύστημα επιβατικών συγκοινωνιών το οποίο δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες διακίνησης των ατόμων με αναπηρίες και ηλικιωμένων.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου επικοινώνησε με την κατασκευάστρια εταιρεία και ενημερώθηκε ότι τα λεωφορεία μπορούν να κατασκευαστούν και να διαθέτουν μέχρι 3 θέσεις για τροχοκαθίσματα ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη, και σε αυτή την περίπτωση ο πελάτης απαίτησε τον ελάχιστο αριθμό!

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Οργάνωσης Δημήτρης Λαμπριανίδης ανέφερε ότι η Οργάνωση θεωρεί εξαιρετικά σημαντική τη δυνατότητα το νέο σύστημα επιβατικών συγκοινωνιών να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις ανάγκες διακίνησης των ατόμων με αναπηρίες αφού είναι οι πρώτοι άνθρωποι που έχουν περιορισμένες επιλογές για μέσα διακίνησης, ειδικά όσοι η αναπηρία τους δεν τους επιτρέπει να οδηγούν. Εξήγησε πως αναμένουν από την αρμόδια υπουργό να παρέμβει ούτως ώστε όσα λεωφορεία δεν έχουν παραληφθεί να παραγγελθούν με τουλάχιστον δυο θέσεις για αναπηρικά τροχοκαθίσματα.

Χάνουμε επιβάτες
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο των Αστικών Λεωφορείων Λευκωσίας (ΟΣΕΛ), Ιορδάνη Ιορδάνους, μας ανέφερε πως ο λόγος που τα λεωφορεία που αγοράστηκαν διαθέτουν μόνο μία θέση για τροχοκάθισμα είναι γιατί σε περίπτωση που υπήρχε και δεύτερη τότε αμέσως θα μειώνονταν οι θέσεις από 97 στις 90. Εξήγησε πως μέχρι τώρα δεν υπήρξε περίπτωση όπου δύο άτομα με τροχοκάθισμα να θέλουν να εισέλθουν την ίδια ώρα στο λεωφορείο. Η συχνότητα των δρομολογίων, είπε, επιτρέπει σε όλους να μετακινούνται άνετα και γρήγορα. Σύντομα είπε, θα εφαρμοστεί και το σύστημα μεταφοράς ατόμων με αναπηρίες και ηλικιωμένων από την ύπαιθρο και, αν λειτουργήσει, τότε το σύστημα αυτό θα εφαρμοστεί και στο αστικό κέντρο.

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ - ΠΟΛΙΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου