Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Βαριά καμπάνα 42 εκ. ευρώ σε εταιρείες πετρελαιοειδών

Το έχουμε πει πολλές φορές, θα το ξαναπούμε και σήμερα. Με την ασυδοσεία που επικρατεί και τα τεράστια υπερκέρδη των εταιρειών πετρελαιοειδών, δεν υπάρχει περίπρτση να αφήσουν το κράτος να προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα για Δημόσια Συγκοινωνία. Γιατί αν γίνει, οι κολοσσοί αυτοί θα χάσουν πολλά...


Η είδηση λέει:
"Διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) στις τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο για παραβίαση βασικών προνοιών του Περί Προστασίας Ανταγωνισμού Νόμου.
Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε πρόστιμο στην Exxon Mobil Cyprus ύψους 13,36 εκ. ευρώ, στα Ελληνικά Πετρέλαια 14,26 εκ. ευρώ, στην Πετρολίνα 12,56 εκ. ευρώ και στην Lukoil 2,7 εκ. ευρώ. Κρίθηκε πως οι εταιρείες συνεννοούνταν άτυπα- χωρίς να έχουν φθάσει στο στάδιο σύναψης συμφωνίας- για τον καθορισμό των λιανικών τιμών, με τρόπο που έπληξε τα συμφέροντα των καταναλωτών και επιπλέον ότι οι εταιρείες επέβαλλαν λιανικές τιμές στα πρατήρια καυσίμων, εκμηδενίζοντας τον ανταγωνισμό.

Η ΕΠΑ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκες χθες, από τη διερεύνησή της διαπίστωσε ότι οι εταιρείες αυτές υπέπεσαν σε παραβάσεις σκληρού πυρήνα που ανατρέπουν τις βασικές λειτουργίες του υγιούς ανταγωνισμού και πλήττουν τον ίδιο τον μηχανισμό καθορισμού τιμών. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΠΑ, τα προϊόντα για τα οποία έγινε η αυτεπάγγελτη έρευνα, η αμόλυβδη 95 και 98 οκτανίων και το πετρέλαιο κίνησης, αποτελούν προϊόντα μαζικής κατανάλωσης και από τη φύση τους επηρεάζουν άμεσα και ουσιαστικά το σύνολο της οικονομίας, με αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. "Η προκληθείσα στο κοινωνικό σύνολο ζημιά είναι μεγάλη και ελλείψει άλλων ένδικων μέσων, όπως ισχύει σε άλλα νομικά συστήματα, δεν είναι δυνατή η αποκατάστασή της με οποιονδήποτε τρόπο πέραν της επιβολής προστίμου αποτρεπτικού χαρακτήρα", τονίζει η ΕΠΑ".

(Εφημερίδα "ΠΟΛΙΤΗΣ")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου