Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ένας χρόνος ζωής…


Του Άθου Αγαπητού*
Σε λίγες μέρες κλείνει ένας χρόνος ζωής του Κινήματος Κοινωνικής Οικολογίας. Ένας χρόνος από την Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009, όταν ξεκινήσαμε και επίσημα τη δράση μας.

Στον ένα αυτό χρόνο παρουσίας μας στην κυπριακή κοινωνία, καταφέραμε πολλά. Πολύ περισσότερα από όσα αναμέναμε, μέσα από τις δοσμένες, στατικές συνθήκες της κοινωνίας μας με την τόση αφοσίωση σε κομματικά και άλλα δεδομένα.
Καταφέραμε να αντέξουμε στις πιέσεις, τα «μαχαιρώματα» και τα «κτυπήματα κάτω από τη μέση». Καταφέραμε να πολλαπλασιάσουμε τα μέλη μας, να έχουμε Κεντρική Επιτροπή, Γενική Γραμματεία και έξη επαρχιακές επιτροπές παρά τις «με το γάντι απειλές» σε βάρος μελών μας και τις προσβλητικές επιστολές από μέρους «βουλευτών» σε στελέχη μας.

Όπως είχαμε γράψει στην ιδρυτική μας πράξη, σκοπός του Κινήματος είναι να προωθήσει στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της Κύπρου.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια λοιπόν, στον ένα χρόνο ζωής μας ασχοληθήκαμε με ένα αρκετά μεγάλο αριθμό θεμάτων που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον, την υγεία και την ποιότητα ζωής.

Σταθήκαμε αντιμέτωποι σε άνομα σχέδια καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, οργανώσαμε εκδηλώσεις για βοήθεια συνανθρώπων μας που χρειάζονταν οικονομική βοήθεια για θεραπεία στο εξωτερικό, προωθήσαμε ιδέες και προτάσεις για αλλαγή της νομοθεσίας για διευκόλυνση ατόμων με αναπηρίες, στείλαμε πάμπολλες επιστολές και εισηγήσεις σε Δημαρχεία για θέματα πρόσβασης, προστασίας πρασίνου και πάρκων, ανάρμοστης συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα, οδικής ασφάλειας, εξοικονόμησης ενέργειας και άλλα πολλά.

Λάβαμε ενεργά μέρος ή ήμασταν συνδιοργανωτές σε διάφορες εκδηλώσεις ποικίλων θεμάτων όπως οι κλιματικές αλλαγές, η χρήση ποδηλάτου, ενάντια στη στάθμευση σε πεζοδρόμια, ενάντια στην καταστροφή πάρκων και δασών.

Στον ένα αυτό χρόνο καταφέραμε να αναπτύξουμε σχέσεις με πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις του τόπου που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς όπως κοινωνικές ομάδες, ζωοφιλικές οργανώσεις, περιβαλλοντικούς ομίλους κ.ά. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος μας. Μέσα από τη συναίνεση και την κοινή αντίληψη των πολλών και σοβαρών προβλημάτων, να μπορέσουμε, ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να βοηθήσουμε στην επίλυση τους.

Εμείς δεν ιδρυθήκαμε με σκοπό την αντιπαράθεση, την μικροκομματική σκοπιμότητα και την αυτοπροβολή. Η δική μας οικολογική – κοινωνική θεώρηση των πραγμάτων δεν έχει καμιά σχέση με προσωπικές φιλοδοξίες, αυτοπροβολές, τεχνικές δημοσιότητας. Δική μας θέση είναι ότι η εμπλοκή στα κοινά συνεπάγεται με αυταπάρνηση και ακεραιότητα χαρακτήρων. Κι αυτό θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε σαν τη κορωνίδα της κοινωνικής μας παρέμβασης, όποιο και να ‘ναι το τίμημα.

Μετά από ένα χρόνο ζωής λοιπόν, επαναβεβαιώνουμε τη θέση και τους στόχους μας. Παραμένουμε ένα κοινωνικό – οικολογικό κίνημα, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και στείρες αντιπαραθέσεις. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε απλόχερα τη βοήθεια μας, όσο μικρή κι αν είναι, σε όποιον την έχει ανάγκη. Σε ότι θεωρούμε λανθασμένο θα παρεμβαίνουμε δυναμικά, θα παραμένουμε σε εγρήγορση σε κάθε τι και κάθε ένα που επιβουλεύεται το περιβάλλον, την υγεία και την ποιότητα ζωής.


*Γενικός Γραμματέας Κινήματος Κοινωνικής Οικολογίας
Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου