Τρίτη 26 Απριλίου 2011

25 χρόνια από το Τσερνομπίλ

Τσερνομπίλ 1986, Φουκουσίμα 2011. 
Ένα ακόμα πυρηνικό ατύχημα.

Η κληρονομιά του Τσερνομπίλ και η εξελισσόμενη καταστροφή στη Φουκουσίμα μας υποχρεώνουν να δούμε επιτέλους με την απαραίτητη αποφασιστικότητα τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον χωρίς πυρηνικά.

Ένα τέταρτο του αιώνα μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, στις 26 Απριλίου 2011, η ραδιενεργή κληρονομιά του είναι ακόμα μαζί μας: Δεκάδες χιλιάδες νεκροί και βαριά άρρωστοι, ολόκληρες περιοχές ακόμα αποκλεισμένες, εκατοντάδες τόνοι υψηλά ραδιενεργών υλικών πρόχειρα θαμμένων, που ακόμα περιμένουν μια στοιχειωδώς ασφαλή διαχείριση.

Η καταστροφή στη Φουκουσίμα, σε μια χώρα-πρότυπο για τους υπερασπιστές της πυρηνικής ενέργειας, επιβεβαίωσε πως αυτή ποτέ δε θα είναι απόλυτα ασφαλής. Πάντα θα συνοδεύεται από ένα δυσθεώρητο ρίσκο το οποίο δεν έχουμε κανένα λόγο να συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε.

Στη γειτονιά μας αλλά και σε όλον τον κόσμο, πρέπει να παγώσουν τα σχέδια για κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, να κλείσουν άμεσα οι παλιότεροι και επικίνδυνοι από τους υφιστάμενους αντιδραστήρες, να τεθούν οι αυστηρότερες δυνατές προδιαγραφές και σαφές χρονοδιάγραμμα κλεισίματος, σε όσους συνεχίσουν να λειτουργούν το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, η ενεργειακή και η κλιματική κρίση δεν περιμένει. Τώρα που έγινε πια σαφές και στους πιο δύσπιστους ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και ότι η εποχή της φτηνής και άφθονης ενέργειας τέλειωσε οριστικά, είναι διπλά επιτακτική η ανάγκη να σχεδιάσουμε και να αρχίσουμε να υλοποιούμε άμεσα τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον, βασισμένο στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές, χωρίς ορυκτά καύσιμα ή πυρηνικά.

2 σχόλια:

 1. Κοπέλλια κάτι πρόβλημαν έχει με το κίνημαν σας. Που την πρώτην του γενάρη σήμερα εβάλατε ανάρτησην. Εκάματε κάποιον θόρυβον για το αν θα κατεβήτε στες εκλογές εφκάλατε κάτι μισοανακοινώσεις τζιαι μετά εμείς που σας παρακολουθούμεν που το ίντερνετ εχάσαμεν τα ίχνη σας. Μα δεν είναι μπλόγκ έναν κίνημαν. Καταλάβω το πρακτικά προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν, αλλά που την στιγμήν που φκαίννετε δημόσια δεν μπορεί να αφήννετε τον κόσμον που μπορεί να σας συμπαθήσει ξηκρέμμαστον. Έχετε κάποιαν ευθύνην για το τι δημοσιοποιήτε.

  Καλή συνέχεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλά εκατάλαβες φίλε! Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα οργανωτικά και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εδώ και καιρό. Η απόφαση για τις εκλογές ήταν να μην κατεβούμε αυτόνομα και να μην συνεργαστούμε με κανένα. Απόφαση πλειοψηφίας.
  Θα επανέλθουμε σύντομα

  Φιλικά
  Άθως

  ΑπάντησηΔιαγραφή