Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ: Η ίση μεταχείριση δεν είναι παραχώρηση αλλά αναφαίρετο δικαίωμα


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Αναπήρων στις 3 Δεκεμβρίου, εκφράζει τα έντονα αισθήματα και την αγανάκτηση του, αφού ακόμα και σήμερα, άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν κλεισμένοι στα σπίτια τους ή να κινούνται με δυσκολία μέσα στις πόλεις, να μη μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, τις δημόσιες υπηρεσίες, την εργασία.


Η Διεθνής Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, έχει ως στόχο να προωθήσει την κατανόηση των θεμάτων αναπηρίας, τα δικαιώματα των ατόμων και τα οφέλη που απορρέουν από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής , οικονομικής και πολιτιστικής ζωής των κοινοτήτων τους.


Διαπιστώνουμε με λύπη μας πως η Κυπριακή κοινωνία αλλά και η πολιτεία δεν έχουν ακόμα ευαισθητοποιηθεί σε επίπεδο που να μπορούμε να μιλούμε για ίση μεταχείριση, ίσα δικαιώματα και σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων των συμπολιτών μας με αναπηρία. Επικρατεί, δυστυχώς, μια απαράδεκτη κατάσταση που κινείται μεταξύ σύγχυσης και αδιαφορίας, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη ζωή των εμποδιζόμενων ατόμων.


Δεν τίθεται ζήτημα ειδικής, αλλά ισότιμης μεταχείρισης. Ισότιμης στάσης απέναντι σε όλους τους πολίτες. Η προσπάθεια για την αποκατάσταση και την πλήρη ένταξη στα κοινωνικά δρώμενα θα πρέπει να αποτελεί μια βασική προτεραιότητα, ώστε να ξεπεραστούν όσα περισσότερα από τα εμπόδια που υπάρχουν μπροστά τους. Αυτό άλλωστε είναι και αυτονόητο.


Η θέληση για αλλαγή νοοτροπίας υπάρχει στην πλειοψηφία των Κυπρίων. Αυτό που απομένει είναι η ουσιαστική παρέμβαση κράτους και πολιτείας για διασφάλιση των δικαιωμάτων των αναπήρων σε μια ευνομούμενη κοινωνία όπως είναι η πατρίδα μας.


Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου