Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Κανκούν: Νέα περίοδο δέσμευσης για το κλίμα

Ένα νέο κείμενο στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα αφήνει να διαφανεί ένας συμβιβασμός για το Πρωτόκολλο του Κιότο.


Οι διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το κλίμα παρήγαγαν την Παρασκευή ένα νέο κείμενο το οποίο υπονοεί έναν συμβιβασμό για το ξεπέρασμα του αδιεξόδου σχετικά με τους στόχους εκπομπής ρύπων ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες, που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει μια μετριοπαθή συμφωνία για τους διαθέσιμους χρηματικούς πόρους για το κλίμα.


Το κείμενο αντικατοπτρίζει «την παρούσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων», ανέφερε στην εισαγωγή του ένα σημείωμα από τους Μεξικανούς οικοδεσπότες των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ των 192 κρατών-μελών στο Κανκούν. Το προσχέδιο αναφέρθηκε σε μία «δεύτερη περίοδο δέσμευσης» του Πρωτοκόλλου του Κιότο, η παράταση του οποίου πέρα από τον πρώτο γύρο του 2008-2012 είναι ένα κεντρικό εμπόδιο στις δεκαπενθήμερες συνομιλίες. Ανέφερε πως «συμφωνεί.. να διασφαλίσει πως δεν θα υπάρξει κενό ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη περίοδο δέσμευσης».

Το κείμενο της συμβιβαστικής συμφωνίας που προτάθηκε την περ. Παρασκευή στη σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, στο Κανκούν του Μεξικού, εγκρίθηκε από τους διαπραγματευτές, ανοίγοντας το δρόμο για την οριστική έγκρισή του από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και τους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη.


Η συμβιβαστική συμφωνία εγκρίθηκε από τις δυο ομάδες εργασίας ύστερα από εντατικές διαπραγματεύσεις δυο εβδομάδων στο Κανκούν και παρά τις αντιρρήσεις της Βολιβίας, της μόνης από τις 194 χώρες που αντιτάχθηκε.


Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ αργότερα σήμερα.


Η συμφωνία θα αυξήσει τις πιθανότητες η Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσει έναν δυσκολότερο στόχο για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κρις Χιουν.


Η ΕΕ έχει αναφέρει ότι θα αυξήσει στο 30% τον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, από το 20% που ισχύει τώρα, σε περίπτωση που ο υπόλοιπος κόσμος πάρει σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.


«Πιστεύω ότι σίγουρα κάνει την συμφωνία για το 30% στην ΕΕ πιο πιθανή», είπε χαρακτηριστικά ο Χιουν.


Οι κυβερνήσεις συμφώνησαν σε ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία ενός ετήσιου «πράσινου ταμείου» 100 δισ. δολαρίων έως το 2020, αλλά και σε άλλα μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση των μηχανισμών που θα επιτρέψουν στις αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν καλύτερα στις κλιματικές αλλαγές.


Η κυβέρνηση της Βολιβίας αντιτάχθηκε, υποστηρίζοντας ότι το προσχέδιο βρίθει παραχωρήσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Πάμπλο Σολόν, επικεφαλής της βολιβιανής αντιπροσωπείας, δήλωσε ότι αυτοί που κατήρτισαν το συμβιβαστικό σχέδιο, «δεν άκουσαν τις διαφορετικές θέσεις των συμμετεχόντων». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μεγάλη επιρροή σε αυτό το κείμενο. Είναι βασικά το κείμενο που είχαν προτείνει στην Κοπεγχάγη, το οποίο όμως παρουσιάστηκε με ένα πολύ πιο λεπτοδουλεμένο τρόπο», είπε στους δημοσιογράφους.


Η σύνοδος του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη τον περασμένο Δεκέμβριο δεν είχε οδηγήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Αντί ομόφωνης συμφωνίας, υπήρξε η λεγόμενη Συνθήκη της Κοπεγχάγης για το κλίμα, την οποία υποστήριξαν κυρίως οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου