Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Η δύναμη του συνειδητού καταναλωτή


ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Αρκετοί από εμάς γνωρίζουν ότι οι καθημερινές καταναλωτικές μας επιλογές συμβάλλουν (σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό) στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας. Τι κάνουμε όμως όταν φτάσει η στιγμή να επιλέξουμε;

Σίγουρα, όλοι μας μπορούμε να κάνουμε κάποιες περισσότερο υπεύθυνες καταναλωτικές επιλογές, οι οποίες θα είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον. Όμως, οι σωστές (ή οι σωστότερες) επιλογές προϋποθέτουν αυξημένη συμμετοχή από τη μεριά του πολίτη-καταναλωτή. Άλλωστε, μόνο οι ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες μπορούν να διασφαλίσουν την προστασία του περιβάλλοντος και ένα βιώσιμο μέλλον. Η πρόκληση ισχύει για όλους μας. Ας σεβαστούμε επιτέλους τον πλανήτη μας. Είναι αναμφίβολα στο χέρι μας!

Συνειδητός είναι ο ενημερωμένος καταναλωτήςΠώς μπορεί να κάνει κανείς τις σωστότερες επιλογές όταν «βομβαρδίζεται» από διαφημίσεις και κατακλύζεται από χιλιάδες προϊόντα; Πώς μπορεί να νοιώθει κανείς σίγουρος ότι δε βλάπτει το περιβάλλον και δε θέτει σε κίνδυνο την υγεία του με τις επιλογές του; Μόνο η ενημέρωση των ευαισθητοποιημένων πολιτών μπορεί να εγγυηθεί κάτι τέτοιο. Αυτό πρέπει να κάνουμε όσοι ωοιαζόμαστε για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής σ' αυτό τον τόπο. Με έγκυρες, εύληπτες και χρηστικές πληροφορίες για πράσινες επιλογές στην καθημερινή σας ζωή, μπορούμε να βελτιώσουμε κατά πολύ τη σημερινή μας κατάσταση. Αυτό πρέπει να είναι και το μέλημα κάθε ευαισθητοποιημένου πολίτη που νοιάζεται πραγματικά.

Οι λύσεις στα σοβαρά οικολογικά μας προβλήματα δεν έρχεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με ανακοινώσεις. Πρώτα μπαίνει η ενημέρωση, η ευασθητοποίηση και η απόφαση του κάθε πολίτη ξεχωριστά να αλλάξει κάποια πράγματα στον τρόπο ζωής του, έτσι που με αυτά, τα μικρά και καθημερινά, να συμβάλει και ο ίδιος στη λύση του προβλήματος.

Δεν αρκεί να ζητούμε από το κράτος. Πρέπει και 'μεις να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι.

Προσεκτική κατανάλωση, μείωση στα αχρείαστα προϊόντα, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Λιγότερα καύσιμα όπου αυτό είναι εφικτό, λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα, λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα.

Όλα αυτά, άρρηκτα συνδεδεμένα με τις καταναλωτικές μας συνήθειες, μπορούν να βελτιώσουν πολύ την ποιότητα της ζωής μας και να συμβάλουν ουσιαστικά στη λύση οικολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

ΚΙΝΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου