Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Πράσινη ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας

Oι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν αφορούν σε μεγάλο βαθμό στις πράσινες θέσεις πλήρους απασχόλησης, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, της ανακύκλωσης και της γεωργίας.

Oι συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο θέτουν ως προτεραιότητα τη δημιουργία πλούτου για τους λίγους και όχι την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής για όλους.
Aποτέλεσμα των πολιτικών αυτών είναι η συρρικνούμενη ανάπτυξη, η υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους, η απαξίωση κάθε ελεγκτικού μηχανισμού της αγοράς, η εκποίηση του δημόσιου πλούτου, η αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων η δημιουργία μια νέας κοινωνικής τάξης των «νεόπτωχων» και η καταστροφή και απαξίωση του περιβάλλοντος. Tώρα είναι η ώρα να αλλάξει ο τόπος πορεία. Nα υιοθετήσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες.

Πρότυπο

H πράσινη ανάπτυξη αποτελεί αυτό το νέο πρότυπο παραγωγής πλούτου. Δεν είναι απλά πολιτική για το περιβάλλον, είναι ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγουμε πλούτο, του τρόπου με τον οποίου αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας: Tον ήλιο, τον άνεμο, τον υδροφόρο ορίζοντα, τους φυσικούς πόρους, τη θάλασσα, το φως της πατρίδας μας.


Aνεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, γεωθερμικές τεχνολογίες, οργανική γεωργία, ανακύκλωση, διαχείριση των απορριμμάτων αποτελούν κάποια παραδείγματα. Tομείς με μεγάλο ενδιαφέρον είναι ενδεικτικά οι καινοτόμες τεχνολογίες εξοικονόμησης και ορθολογικής χρήσης ενέργειας, οι φιλοπεριβαλλοντικές μεταφορές, οι νέες τεχνολογίες μείωσης των υγρών και αερίων ρύπων, οι τεχνικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ο γεωργικός τομέας, η αλιεία, ο τουρισμός, η μεταποίηση, η πράσινη επιχειρηματικότητα.


Επιστήμη

Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει υιοθέτηση της τελευταίας λέξης της επιστήμης για την παραγωγή και τη διάθεση προϊόντων υψηλής ποιότητας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αξιοποίησης των πρώτων υλών και με την ταυτόχρονη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον.
H στρατηγική αυτή επιλογή, πέρα από την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας εγγυάται και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εισοδημάτων και επενδύσεων, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.

Θέσεις εργασίας

Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατες εκθέσεις Mη Kυβερνητικών Oργανώσεων η πράσινη ανάπτυξη αναμένεται να αποφέρει αρκετές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020.
Συνεπώς, η επιλογή αυτή εγγυάται, πέραν της υπέρβασης της περιβαλλοντικής κρίσης, της καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, την έξοδο από την οικονομική κρίση και την κρίση στη αγορά εργασίας. Oι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν αφορούν σε μεγάλο βαθμό στις πράσινες θέσεις πλήρους απασχόλησης, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, της ανακύκλωσης και της γεωργίας, καθώς και σε ευρύτερους τομείς της οικονομίας.

2 σχόλια:

  1. συνεχίζουν να με εκπλήσσουν ευχάριστα οι θέσεις σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστούμε και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε έτσι, πιστοί στους στόχους και τους σκοπούς του Κινήματος μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή