Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Αυξημένοι κίνδυνοι δασικών πυρκαγιών

Το ΚΙΝΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ προειδοποιεί για τον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε όλες τις δασικές περιοχές της Κύπρου, λόγω των πολύ ψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τις τελευταίες μέρες. Επειδή είναι περίοδος διακοπών όπου χιλιάδες πολιτών εκδράμουν στις ορεινές, κυρίως περιοχές, ανάβοντας φωτιές για το ψήσιμο σούβλας, ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυξάνεται ακόμα περισσότερο.


Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται, επίσης, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.


Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κάτω από τις αντίξοες αυτές, καιρικές συνθήκες καθίσταται πολύ δύσκολη και για αυτό κρίνεται σκόπιμο να επενδύσουμε περισσότερο στην πρόληψη παρά στην καταστολή, για καλύτερα αποτελέσματα με ελάχιστο συγκριτικά κόστος.


Για την εξάλειψη όλων αυτών των κινδύνων το ΚΙΝΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ εισηγείται, τόσο προς το Κράτος όσο και προς τους πολίτες, να λαμβάνουν όλα τα δυνατά μέτρα, όπως:
• Στους καθαρισμούς των δασών από της ξερή βιομάζα κατά μήκος πολυσύχναστων δασικών δρόμων.
• Στη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου στις δασικές περιοχές.
• Δημιουργία συνεργείων επιφυλακής από υπαλλήλους του Τμήματος Δασών, επίσκεψη των επικίνδυνων περιοχών και εγκαταστάσεων (σκουπιδότοποι, κατασκηνώσεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κοντά σε δάση κλπ)
• Ευαισθητοποίηση του κοινού με την έκδοση ενημερωτικών φυλλαδίων, δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μηνύματα.
• Συχνή επίβλεψη των εκδρομικών χώρων όπου υπάρχουν χώροι για άναμμα φωτιάς για περιορισμό όσων παραβαίνουν τους κανονισμούς ασφαλείας.


Τα δάση της Κύπρου είναι πολύτιμα. 
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα δέντρο!


ΚΙΝΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου