Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Η ανακύκλωση ρίχνει... καμπάνες

Το πρώτο πρόστιμο σε ιδιοκτήτη εστιατορίου στη Γερμασόγεια

Ο Δήμος Γερμασόγειας κατήγγειλε επιχείρηση και το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού επέβαλε πρόστιμο 320 ευρώ σε εστιάτορα γιατί δεν συμμορφώθηκε με τους κανόνες ανακύκλωσης

Για πρώτη φορά τιμωρήθηκε με χρηματικό πρόστιμο εστιάτορας στο Δήμο Γερμασόγειας επειδή δεν διαχώριζε τα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας που απορρίπτονται από το υποστατικό, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ανακύκλωσή τους. Το εστιατόριο κατήγγειλε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ο Δήμος Γερμασόγειας με βάση σχετικό κανονισμό, ο οποίος προνοεί ότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά οφείλουν να διαχωρίζουν τα υλικά τους για σκοπούς ανακύκλωσης. Σημειώνεται ότι ο σχετικός Δημοτικός Κανονισμός είναι ο μοναδικός στην Κύπρο που προνοεί κάτι τέτοιο.
Την επιβολή προστίμου λόγω μη συμμετοχής στην ανακύκλωση γνωστοποιεί σε ανακοίνωσή της η Green Dot, η οποία, σύμφωνα με τον γενικό της διευθυντή Κυριάκο Παρπούνα, στηρίζει ανεπιφύλακτα τέτοιες κινήσεις, στις περιπτώσεις που υπάρχει απάθεια και περιφρόνηση στα θέματα ανακύκλωσης. Μιλώντας στον "Π", ο κ. Παρπούνας διευκρίνισε πως "σκοπός δεν είναι η τιμωρία των πολιτών αλλά, όπου αρμόζει και χρειάζεται, αυτή καθίσταται αναγκαία, ούτως ώστε να συνειδητοποιήσουμε όλοι τις υποχρεώσεις μας".

"Συμμορφωθείτε, αλλιώς..."
Ο "Π" επικοινώνησε με το Δήμο Γερμασόγειας, ο οποίος, διά του εκπροσώπου του, ανώτερου υγειονομικού επιθεωρητή Τίμου Μιθέρη, παρουσιάζεται αποφασισμένος να "κυνηγήσει" κάθε δημότη ή εταιρεία που δεν συμμορφώνεται με τους Δημοτικούς Κανονισμούς. "Από το 2005, ο Δήμος μας έχει προσθέσει στους κανονισμούς του σχετικές πρόνοιες που καθιστούν το διαχωρισμό των υλικών για σκοπούς ανακύκλωσης υποχρεωτικό", ανέφερε ο κ. Μιθέρης, τονίζοντας πως "η ανακύκλωση δεν εναπόκειται πλέον αποκλειστικά στη συνείδηση των δημοτών, αλλά επιβάλλεται από το νόμο".

Το πρώτο πρόστιμο
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο περιστατικό, ο επιθεωρητής του Δήμου Γερμασόγειας εξήγησε πως η διεύθυνση του εν λόγω εστιατορίου δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα στο Δήμο, αφού δεν συνεργαζόταν στα θέματα ανακύκλωσης. "Μετά από πολλές προειδοποιητικές επιστολές προς τη διεύθυνση του εστιατορίου", ανέφερε ο κ. Μιθέρης, "ο Δήμος αποφάσισε και κινήθηκε νομικά εναντίον του υποστατικού, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού". Το πρόστιμο που επέβαλε το δικαστήριο στην επιχείρηση ανέρχεται στα 320 ευρώ και είναι το πρώτο που επιβάλλεται για θέματα ανακύκλωσης.


ΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΗ (ΠΟΛΙΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου