Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Ελλάδα: Υπεγράφησαν 122 άδειες για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Η είδηση μας έρχεται από την Ελλάδα και αφορά τα έργα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όπως θα δείτε, πέραν του 70% της παραγωγής θα προέρχεται από αιολικά πάρκα. Μια απάντηση σε όσους εδώ, στην Κύπρο, μέχρι σήμερα προσπαθούν για διάφορους λόγους, γνωστούς και άγνωστους, να μας πείσουν πως η παραγωγή ενέργειας από τα αιολικά πάρκα δεν είναι "καλή", προκαλεί "προβλήματα" κοκ.
Για το Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας, κάθε Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας έχει μεγάλη σημασία και παίρνοντας παραδείγματα από όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, χωρίς κανένα ενδοιασμό, επιμένουμε να ζητούμε την πλήρη εφαρμογή σχεδιών για αιολικά, φωτοβολταϊκά, ακόμα και υδροηλεκτρικά πάρκα, αν αυτό είναι εφικτό.

Στην Ελλάδα λοιπόν, η υπουργός Περιβάλλοντος
Τίνα Μπιρμπίλη υπέγραψε τις πρώτες άδειες για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ισχύος 641 μεγαβάτ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».

Πρόκειται για 122 άδειες, οι οποίες έρχονται σε συνέχεια των Νομοθετικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε η νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την προώθηση στην πράξη της «πράσινης» ανάπτυξης.

Οι γνωμοδοτήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τις εν λόγω άδειες είχαν σταλεί το υπουργείο ως τις 30 Νοεμβρίου.

Οι αποφάσεις της υπουργού Τίνα Μπιρμπίλη, αφορούν χορήγηση άδειας παραγωγής (237 μεγαβάτ), τροποποίηση άδειας παραγωγής (350 MW), μεταβίβαση άδειας παραγωγής (52 MW), ενώ δόθηκε άδεια λειτουργίας σε μία μονάδα ισχύος 1,02 MW.

Οι περισσότερες άδειες αφορούν αιολικά (490 MW) και ακολουθούν φωτοβολταϊκά (133 MW), υδροηλεκτρικά (12 MW) και βιοαέριο (5,05 MW).

Οι μονάδες κατανέμονται ανά περιφέρεια, σε Πελοπόννησο (76 MW), Στερεά (72 MW), Δυτική Μακεδονία (39 MW), Αν.Μακεδονία - Θράκη (15 MW), Θεσσαλία (11,5 MW), Κεντρική Μακεδονία (10 MW), Ήπειρο (7,6 MW), Αττική (3 MW) και Δυτική Ελλάδα (1 MW).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου