Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Ρυπαντής η Κύπρος


Πατώσαμε σε έκθεση γερμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης

Η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των 57 μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τη γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση Germanwatch
Η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που δεν κατάφεραν να μειώσουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των 57 μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη, βάσει των «επιδόσεών» της και της πολιτικής που ακολουθεί σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και τις κλιματολογικές αλλαγές, έτσι όπως παρουσιάστηκε σε ετήσια έκθεση αξιολόγησης στην Κοπεγχάγη.

Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από τη γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση Germanwatch και το δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων CAN, στο οποίο μετέχουν το WWF και η Greenpeace, κατατάσσει τη χώρα μας στη 51η χειρότερη θέση σε σύνολο 57 χωρών.
Την κλιματική πορεία αυτών των 57 χωρών και τις δράσεις που έχουν ήδη αναλάβει για το κλίμα αξιολογεί ο «Δείκτης Κλιματικών Επιδόσεων», ο οποίος δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα.

Δεν υπάρχει πρωτιά

Τα αποτελέσματα δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης έμειναν κενές, καθώς καμιά χώρα δεν συνεισφέρει επαρκώς στην προσπάθεια συγκράτησης της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 20 C.
Η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στον παγκόσμιο κατάλογο, καταλαμβάνοντας την 51η θέση, ενώ σε επίπεδο κρατών - μελών της ΕΕ βρίσκεται στην 3η θέση από το τέλος, με προτελευταία την Ελλάδα, η οποία στον κατάλογο με τις 57 χώρες έχει καταλάβει την 54η θέση. Ως χειρότερες αξιολογούνται οι επιδόσεις μόνο της Νέας Ζηλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστραλίας, του Καζακστάν, του Καναδά και της Σαουδικής Αραβίας. Τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Βραζιλία, η Σουηδία, η Αγγλία και η Γερμανία.

Καλή η Βραζιλία

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, καμία χώρα δεν είναι ακόμα σε πορεία για να συμβάλει επαρκώς στην αποφυγή της επικίνδυνης αλλαγής του κλίματος.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, η Βραζιλία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους μήνες στη μείωση της αποδάσωσης, ωστόσο, αυτό δεν είναι ξεκάθαρο εάν οφείλεται στις προσπάθειες της χώρας ή στη μειωμένη ζήτηση προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο και τα φοινίκια, λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Σημειώνεται, ακόμη, πως η Αυστραλία, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και η Αυστρία απέτυχαν να συμβάλλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος. Ακόμα οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Ρωσία κατατάχθηκαν χαμηλά στη βαθμολογία, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν άνοδο σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Όπως αναφέρει η μελέτη, όλοι τώρα αναμένουν τις αποφάσεις του Προέδρου της Αμερικής για το περιβάλλον. Επισημαίνεται πως η Αγγλία είναι από τις λίγες χώρες που κατάφερε να περάσει το μήνυμα για τις κλιματολογικές αλλαγές, ενώ αναμένεται πως και στο μέλλον θα βοηθήσει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ(ΠΟΛΙΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου