Για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής
Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009
Το κλίμα και οι ζωές μας αξίζουν περισσότερο από τα κέρδη τους
Έχει ξεκινήσει από τις 7 Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη της Δανίας η συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή. Το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία για μια νέα διεθνή δεσμευτική σύμβαση με νομική ισχύ απομακρύνεται όλο και περισσότερο καθώς οι ισχυρές καπιταλιστικές χώρες δεν θέλουν να δεσμευτούν στο οτιδήποτε.
Θέτουν ως πρόσχημα την οικονομική κρίση και δεν προκρίνουν ούτε ένα ελάχιστο χρονοδιάγραμμα για τα αναγκαία μέσα που πρέπει να ληφθούν για την αποφυγή ραγδαίας αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη. Για μια ακόμη φορά βάζουν τα κέρδη πάνω από το περιβάλλον, ενάντια στην ποιότητα των ζωών μας, θέτοντας στο στόχαστρο τους ζωτικούς όρους διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα γεγονότα όμως αποτυπώνουν τη ζοφερή πραγματικότητα η οποία όχι μόνο δεν βελτιώνεται αλλά συνεχώς επιδεινώνεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης: Το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται από την ερημοποίηση και το 20% από τη λειψυδρία. Την ίδια στιγμή 262 εκ. ανθρώπων βιώνουν ήδη γεγονότα κλιματικών καταστροφών κλίμακας, ενώ 2 δις ανθρώπων απειλούνται με φυσική εξόντωση λόγω έλλειψης τροφής. Απέναντι σε όλα αυτά, οι καπιταλιστές επιμένουν σε λογικές προστασίας του ανταγωνισμού και των κερδών, σε γενικές και εντελώς ανεπαρκείς διακηρύξεις προθέσεων και σε νεοφιλέλευθερα μέτρα –μεγαλύτερη διείσδυση της αγοράς στο περιβάλλον- που δυναμιτίζουν το κλίμα και ενισχύουν τη σύγχρονη οικολογική κρίση. Ενώ πλέον αναγνωρίζεται ευρέως ότι η αγορά και η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι υπεύθυνες για το χαρακτήρα και το μέγεθος του προβλήματος, η απάντηση του κεφαλαίου είναι αφοπλιστική: περισσότερη αγορά! Η δική μας απάντηση: Αλλάζουμε το σύστημα, όχι το κλίμα Στον αντίποδα βρίσκονται τα κινήματα πολιτών, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι ακτιβιστές και όλοι όσοι βάζουμε ως προτεραιότητα τον άνθρωπο και τον περιβάλλον και όχι τα κέρδη. Βρίσκεται η οικολογική ευαισθησία που καλείται να αναδείξει τις ψευδαισθήσεις που κρύβονται πίσω από το προπέτασμα της καπιταλιστικής αναπαραγωγής, της πράσινης ανάπτυξης. Ενώνοντας το οικουμενικό πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής με τα τοπικά ζητήματα των ελεύθερων χώρων, του αστικού και περιαστικού πρασίνου, αλλά και με την εντεινόμενη καταπίεση των εργαζομένων στο νέο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, ενώνουμε το οικολογικό ζήτημα με το κοινωνικό. Ο αγώνας για την ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και της ανάπτυξης των ανθρώπινων δυνατοτήτων σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο είναι σήμερα αγώνας απέναντι στην κλιματική αλλαγή και την οικολογική κρίση. Οι χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες όλου του κόσμου κινητοποιούμαστε και συντονίζουμε τον αγώνα μας για
ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Διεκδικούμε από τη σύνοδο του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη να ψηφίσει μια δίκαιη διεθνή δεσμευτική συμφωνία που να προβλέπει την μείωση των ρύπων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Προβάλλουμε τη δική μας ατζέντα, για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας, την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, την κατάργηση των ανισοτήτων και την άρση της εκμετάλλευσης ανθρώπου και φύσης.
Τα παρακάτω αιτήματα σε διεθνές και τοπικό επίπεδο τα θεωρούμε πλέον απαραίτητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της οικολογικής κρίσης.
- Νομική δέσμευση για μείωση των εκπομπών σε διεθνές επίπεδο τουλάχιστον κατά 80% μέχρι το 2050 (σε σχέση με το 1990)
- Νομική δέσμευση για μείωση των εκπομπών στις αναπτυγμένες χώρες (που ευθύνονται για το 75% της κλιματικής αλλαγής) κατά 40% μέχρι το 2020 και μέχρι το 2050 να έχουν μηδενιστεί
- Στα πλαίσιο της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης πρέπει τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για την κλιματική αλλαγή να καταβληθούν από τις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες που προκαλούν τους ρύπους.
- Αλληλεγγύη και ουσιαστική οικονομική υποστήριξη στις φτωχότερες χώρες.
- Κατάργηση των νεοφιλελεύθερων ευέλικτων μηχανισμών του Κιότο (Εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών, μηχανισμοί ανάπτυξης – κοινής υλοποίησης).
- Κατάργηση όλης της περιττής παραγωγής (π.χ. βιομηχανίες όπλων) και απορρόφηση των εργαζομένων τους σε άλλους τομείς.
- Ανάπτυξη ποιοτικής και δωρεάν δημόσιας συγκοινωνίας με έμφαση στα μέσα σταθερής τροχιάς.
- Ενίσχυση της τοπικής αγροτικής παραγωγής μικρής κλίμακας.
- Ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με στροφή στις Α.Π.Ε, με σεβασμό στα οικοσυστήματα, τη αισθητικής του τοπίου και με συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε όλα τα στάδια της λήψης αποφάσεων.
- Καμιά νέα εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας. Διεθνής έλεγχος των υπαρχουσών και χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμό τους.
- Αναδιανομή πλούτου για ουσιαστική οικονομική στήριξη των περιβαλλοντικών προσφύγων, των ασθενέστερων οικονομικά χωρών και τη χρηματοδότηση των απαραίτητων μεταβατικών μέτρων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου