Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Το δελφίνι είναι το εξυπνότερο ον μετά τον άνθρωπο δείχνει νέα μελέτη

Μετά τον άνθρωπο, το δελφίνι είναι το εξυπνότερο ζώο του ζωϊκού βασιλείου, αποκαλύπτει μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου Έμορι, στην Ατλάντα της Τζόρτζια, στο πλαίσιο της οποίας μελετήθηκε η φαιά ουσία τριών ρινοδέλφινων (tursiops truncatus).

Η έρευνα απέδειξε ότι ο εγκέφαλος των δελφινιών είναι συγκριτικά πέντε φορές μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο για ένα ζώο του μεγέθους αυτού, τη στιγμή που ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι επτά φορές μεγαλύτερος από αυτόν των ζώων παρόμοιου μεγέθους. Μάλιστα κανένα άλλο ζώο στον κόσμο δεν έχει τόσο σύνθετο εγκέφαλο, εφόσον πρόσφατες έρευνες που έγιναν σχετικά με τη δομή και τα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου, κατατάσσουν τους πιθήκους πολύ πίσω από τους ανθρώπους και τα δελφίνια.

Τα δελφίνια είναι ικανά να νιώσουν αρνητικά και θετικά συναισθήματα, μπορούν να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους, να αναγνωρίζουν και να φέρονται με σεβασμό το ένα στο άλλο όταν συναντούνται. Τα δελφίνια επίσης είναι ικανά να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, μία ικανότητα που έχει μόνο ο άνθρωπος και οι μεγάλοι πίθηκοι (χιμπατζήδες και γορίλες).

Επιπλέον, τα δελφίνια έχουν την ικανότητα να δρουν αναλυτικά και μεθοδικά, φέροντας εις πέρας σύνθετα καθήκοντα, ενώ έχουν την ιδιότητα να υποφέρουν συναισθηματικά και να δείχνουν σωματικά ότι υποφέρουν. Το δε συναίσθημα αυτό μπορεί να είναι έντονο και διαρκές.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2 σχόλια: