Μια κατάσταση που δυστυχώς, παρά τις φωνές και τις διαμαρτυρίες πολιτών, τις εισηγήσεις και εγγραφές θεμάτων σε δημοτικά συμβούλια, κανένας δε φαίνεται να ευαισθητοποιείται, κανενός το αυτί δεν ιδρώνει... Και μετά μιλούμε για κράτος δικαίου...
Μια κεραία κινητής τηλεφωνίας εκθέτει κράτος, δήμο και ημικρατικούς
Όταν ένας φτωχός κτίζει, χωρίς πολεοδομική άδεια ένα τοιχαράκι, του το γκρεμίζουν. Όταν χωρίς άδεια παράνομα εγκαθιστάς και λειτουργείς κεραία κινητής τηλεφωνίας, οι αρμόδιοι μετατρέπονται σε τυφλούς και κωφάλαλους
Η παράνομη εγκατάσταση μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη Λεμεσό και όσα έγιναν ή δεν έγιναν σχετικά με την εν λόγω υπόθεση, επιβεβαιώνουν πανηγυρικά το αξίωμα ότι το κράτος και οι ημικρατικοί οργανισμοί είναι οι πρωταθλητές στην παραβίαση των νόμων και κανονισμών σ' αυτό τον τόπο.
Στην προκειμένη περίπτωση, η ΑΤΗΚ εγκατέστησε παράνομα κεραία κινητής τηλεφωνίας στην οροφή κτηρίου, στην περιοχή Καθολικής της Λεμεσού, και την έθεσε σε λειτουργία, χωρίς να εξασφαλίσει τις αναγκαίες άδειες και κυρίως πολεοδομική άδεια από το δήμο Λεμεσού. Αυτά έγιναν, παρά τις έντονες προειδοποιήσεις περιοίκων, με γραπτά υπομνήματά τους, τα οποία απέστειλαν πριν η κεραία τεθεί σε λειτουργία, στο δήμο Λεμεσού, στην ΑΤΗΚ, στην ΑΗΚ, στον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων και άλλους αρμόδιους φορείς. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι πάντες τούς "έγραψαν" κανονικά, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πλέον μπροστά σε τετελεσμένα και να ζουν κάτω από το φόβο του επηρεασμού της υγείας τους από την ανεξέλεγκτη ακτινοβολία που η παράνομη κεραία εκπέμπει. Εκείνο, όμως, που πιο έντονα τους ενοχλεί είναι το μέγεθος της αδιαφορίας που επέδειξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και εν τέλει η διαπίστωση ότι ο πολίτης βρίσκεται ανυπεράσπιστος απέναντι στις αυθαιρεσίες του ιδίου του κράτους.
Πλήρης αδιαφορία
Όλα άρχισαν το περασμένο καλοκαίρι όταν σε οροφή κτηρίου της οδού Ελευθερίας (αρ.77), οι περίοικοι είδαν εγκατεστημένη κεραία κινητής τηλεφωνίας της ΑΤΗΚ. Ανησύχησαν και έκατσαν κι έγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία απέστειλαν προς το δήμο Λεμεσού στις 7 Ιουλίου 2009. Μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι η κεραία εγκαταστάθηκε σε οροφή χαμηλού ύψους, με αποτέλεσμα, όπως τόνιζαν, η οριζόντια ακτινοβολία της κεραίας, όταν αυτή θα λειτουργούσε, θα επηρέαζε τα γειτονικά υποστατικά. Επίσης καλούσαν το δήμο να προβεί σε μέτρα αφαίρεσης της κεραίας, μιας και δεν είχε εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πολεοδομική άδεια. Καλούσαν, επίσης την ΑΗΚ να μην ηλεκτροδοτήσει την κεραία, μιας και αυτή τοποθετήθηκε παράνομα και ζητούσαν, στη συνέχεια, τη διενέργεια ελέγχου για να διαπιστωθεί η επικινδυνότητα των εκπομπών της κεραίας. Οι κάτοικοι κοινοποίησαν την επιστολή προς όλους τους αρμόδιους φορείς, εννέα τον αριθμό. Ουδεμία απάντηση έλαβαν. Ωστόσο, έλπιζαν ότι δεν ήταν ποτέ δυνατό η ΑΤΗΚ να παρανομούσε περαιτέρω και να έθετε σε λειτουργία την κεραία, χωρίς την εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας. Τελικά, αυτό που δεν φαντάζονταν να συμβεί, συνέβη πανηγυρικά. Στις 16 Φεβρουαρίου του 2010 η κεραία μπήκε σε λειτουργία. Στις 24 Φεβρουαρίου 2010, οι περίοικοι έγραψαν νέα επιστολή και την απέστειλαν προς το δήμαρχο Λεμεσού, τον οποίο ενημέρωναν ότι η κεραία τέθηκε παράνομα σε λειτουργία. Ζητούσαν όπως το δημοτικό συμβούλιο ενεργήσει αμέσως, υποχρεώνοντας την ΑΤΗΚ να θέσει εκτός λειτουργίας την παράνομη κεραία. Τίποτε δεν έγινε και πάλιν. Και το χειρότερο είναι ότι οι κάτοικοι δεν έλαβαν ούτε αυτή τη φορά απάντηση στην επιστολή τους. Διαπίστωσαν, τελικά, ότι ο μόνος τρόπος που τους απέμενε ήταν να απευθυνθούν στα ΜΜΕ, με την ελπίδα ότι θα βγει στη φόρα η παρανομία. Και αυτό έπραξαν.
Άλλα λόγια...
Διερευνώντας το όλο ζήτημα, διαπιστώσαμε ότι η ΑΤΗΚ υπέβαλε αίτηση για πολεοδομική άδεια εγκατάστασης της κεραίας από το 2009, αλλά ταυτόχρονα την εγκατέστησε σε οροφή κατοικίας και λίγους μήνες αργότερα την έθεσε σε λειτουργία. Καταπάτησε συνειδητά νόμους, διαδικασίες και κανονισμούς, λες και οι νόμοι ισχύουν μόνο για τους αδύνατους, τους αφελείς και τους καταφρονεμένους. Η απάντηση σε σχετικό μας ερώτημα προς αρμοδίους της ΑΤΗΚ ήταν πως "έπρεπε να το πράξουμε γιατί θα νεκρωνόταν η κινητή τηλεφωνία στην περιοχή". Στο μεταξύ, ο δήμος Λεμεσού μελετά ακόμα το θέμα. Όσο για την οφειλόμενη απάντηση προς τους κατοίκους, μάς είπαν ότι "θα στείλουμε απάντηση, είναι θέμα ημερών". Άσχετα αν από την πρώτη επιστολή τους πέρασαν αισίως εννιά μήνες!
Παρανόμησε και η ΑΗΚ
Όσο για την ΑΗΚ, η οποία παρανόμως παραχώρησε ηλεκτρικό ρεύμα για τη λειτουργία της παράνομης κεραίας, η απάντηση του εκπροσώπου της, Κώστα Γαβριηλίδη, ήταν: "Δεν υποχρεωνόμαστε από οποιαδήποτε νομοθεσία να ζητούμε πολεοδομική άδεια, προκειμένου να συνδέουμε με το δίκτυό μας ένα υποστατικό ή μια εγκατάσταση". Ωστόσο, υπενθυμίσαμε στον κ. Γαβριηλίδη ότι γνωμάτευση της Νομικής υπηρεσίας αναφέρει ρητά ότι η ΑΗΚ "δεν νομιμοποιείται να ηλεκτροδοτεί υποστατικά ή εγκαταστάσεις που δεν διαθέτουν πολεοδομική άδεια ή γενικότερα είναι παράνομες". Καταλήγοντας ερωτούμε, με τη σειρά μας. Αν οι κάτοικοι πάρουν τους κασμάδες και τις τσάπες και ξηλώσουν την παράνομη κεραία, με ποιο δικαίωμα οι πιο πάνω φορείς αλλά και άλλες αρχές θα ζητήσουν τη δίωξή τους; Εκτός κι αν δεχθούμε ότι οι νόμοι θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο για τον ανίσχυρο πολίτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ (ΠΟΛΙΤΗΣ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου