Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Βροχόπτωση ή λιπάσματα ρυπαίνουν την Αλυκή

Με ένα περίεργο φαινόμενο βρίσκονται αντιμέτωπες οι Αρχές της Λάρνακας αφού η αλυκή γέμισε με μάλλα και πρασινάδα, φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί εδώ και δεκαετίες.

Η εικόνα που αντικρίζουν οι διερχόμενοι είναι απογοητευτική αν αναλογιστεί κανείς και την διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας της λίμνης. Πάντως δύο είναι οι λόγοι στους οποίους οφείλεται η κατάσταση αυτή. Ο ένας είναι η αυξημένη βροχόπτωση που παρατηρήθηκε με αποτέλεσμα να διαφοροποιηθεί το ποσοστό αλατότητας της λίμνης. Συνεπώς διάφοροι οργανισμοί των νερών αναπτύχθηκαν εντός της αλυκής. Ο δεύτερος λόγος που είναι και ο πιο ανησυχητικός, εάν ισχύει, είναι το φαινόμενο να οφείλεται στη ρύπανση του νερού της λίμνης από λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στα χωράφια τα οποία βρίσκονται κοντά στη λίμνη.

Πάντως ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Μωϋσέως, δήλωσε ότι "Θεωρείται βέβαιο ότι η πρασινάδα είναι αποτέλεσμα εισροής λυμάτων που διοχετεύονται παράνομα στην Αλυκή από τις περιοχής Βεργίνας και Κρασά, αλλά και λιπασμάτων που κατέληξαν από τους αγρούς στον υγροβιότοπο λόγω της πολυομβρίας".

Ο Δήμαρχος Λάρνακας κατήγγειλε, επίσης, για άλλη μια φορά ότι κάποιοι διοχετεύουν παράνομα λύματα με λαστιχένιους αγωγούς που έχουν τοποθετήσει σε περιοχές που βρίσκονται σε διοικητικά όρια της Αραδίππου, ενώ διαβεβαίωσε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου κάνουν ό,τι μπορούν για να καθαρίσει το φαινόμενο της μάλλας και οι αλυκές να επανέλθουν στην αρχική τους μορφή.

1 σχόλιο:

  1. Από:
    http://www.parliament.cy/parliamentgr/003_04_16_02_p_law.htm

    Ο περί Προστασίας του Παρόδιου Φυσικού Περιβάλλοντος Νόμος του 2005.
    (Πρόταση νόμου του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη βουλευτή εκλογικής Περιφέρειας Λευκωσίας)

    (Αρ. Φακ. 23.02.072.2005)

    Κατάθεση: 1.12.2005.

    Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η απαγόρευση του ψεκασμού με χημικά παρασκευάσματα της άγριας βλάστησης παρά τις δημόσιες οδούς.

    Τελευταία συνεδρία 10/2/2006

    Η πρόταση νόμου εξετάστηκε από την επιτροπή για τελευταία φορά στις 10 Φεβρουαρίου 2006.

    ***

    Τούτος ο Νόμος (που εκκρεμεί) βέβαια αφορά τις περιοχές πέριξ των δρόμων. Αλήθεια, πόσες άλλες παρόμοιες προτάσεις νόμων εκκρεμούν;

    Θυμάμαι και μια περίπτωση πρότασης (παρόμοιου ή ίδιου) Νόμου που οι τροποποιήσεις του έγιναν αποδεκτές αλλά ο ίδιος ο Νόμος απερρίφθει! (Ήταν επί Δ. Χριστόφια ως Πρόεδρου της Βουλής)

    ΑπάντησηΔιαγραφή