Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Πως προστατεύουμε την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά

Του Άθου Αγαπητού*

Είναι εκατοντάδες οι φορές που έχουμε ακούσει τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να μιλά και να καταγγέλλει το τουρκικό στρατό κατοχής ότι καταστρέφει εκκλησίες, απαγορεύει τις αναγκαίες επιδιορθώσεις σε ναούς και μονές στα κατεχόμενα και έχει αναλάβει μάλιστα και διεθνείς εκστρατείες για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα.

Βέβαια, αυτές οι ενέργειες είναι αναγκαίες γιατί σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά να καταστρέφεται από κανένα.

Δυστυχώς όμως, είναι η δεύτερη φορά μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα που αναγκάζομαι να υπενθυμίσω δημόσια το Μακαριότατο ότι αν θέλουμε οι ξένοι να σέβονται τα ιστορικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά μας μνημεία, θα πρέπει πρώτα και κύρια να τα σεβόμαστε εμείς οι ίδιοι.
Πριν ένα ακριβώς χρόνο είχα με άρθρο μου στον τύπο τονίσει πως η προώθηση των σχεδίων του για κατασκευή τεράστιου ναού στο κέντρο της παλιάς και εντός των τειχών, Λευκωσίας, θα καταστρέψει το ιστορικό και αρχαιολογικό περιβάλλον της παλιάς πόλης και ότι η κατασκευή ενός έργου-μαμούθ σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, τόσο από ιστορικής όσο και από αρχαιολογικής άποψης, αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα παραχάραξη της ιστορικής μας κληρονομιάς.
Πριν περάσει ένας χρόνος, η εκκλησία επανήλθε, αυτή τη φορά με σχέδια για κατασκευή τεράστιου ναού διαστάσεων 20x20 στο προαύλιο της ιστορικής εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, στην Ακρόπολη. Ένα έργο το οποίο θα «στραγγαλίσει» το μικρό εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής και θα καταστραφεί με αυτό τον τρόπο ένα ιστορικό σημείο αναφοράς της πρωτεύουσας.
Ένας ναός με 500 περίπου χρόνια ιστορίας, δε μπορεί απλά να επισκιάζεται και να καταστρέφεται για κανένα λόγο. Αν η ηγεσία της εκκλησίας πιστεύει πως υπάρχει ανάγκη ανέγερσης μεγαλύτερου ναού, μπορεί να το κάνει αλλού.
Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό, οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν προλαβαίνουν να αντιδρούν και να διαμαρτύρονται από τα απαράδεκτα και συνεχόμενα σχέδια της ηγεσίας της εκκλησίας της Κύπρου. Τεράστιος ναός στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, ναός στο Δημόσιο Κήπο της Πάφου, ναός που θα πνίγει την εκκλησία της Αγ. Παρασκευής και πολλά άλλα. Κανένας δε γνωρίζει που θα σταματήσει αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Δεν είμαι σίγουρος για τους λόγους που η εκκλησία της Κύπρου έχει εδώ και μερικά χρόνια αποφασίσει να γεμίσει κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου με μεγαλοπρεπείς και πανάκριβους ναούς. Ούτε και συμμερίζομαι το δυστυχές γεγονός ότι η θρησκεία μας έχει καταντήσει να εκφράζεται μέσα από τη χλιδή, τις οικονομικές συνδιαλλαγές, τα πανάκριβα και πολυτελή αυτοκίνητα, τις χρυσές κορώνες, τα αδαμαντοποίκιλτα σκήπτρα και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ένα είναι το σίγουρο. Οι πολίτες της Κύπρου δεν θα δεχτούν να συνεχίσει η προσπάθεια καταστροφής τέτοιων σημαντικών για την ιστορία μας, μνημείων και θα βρίσκονται σε εγρήγορση για να σταματήσουν τις όποιες σκέψεις καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

*Δημοτικός Σύμβουλος Στροβόλου
Κίνημα Κοινωνικής Οικολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου