Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την ανάπτυξη των δέντρων

Αμερικανική επιστημονική έρευνα αποκάλυψε ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την ανάπτυξη των δέντρων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Μάλιστα στο Βόρειο Ημισφαίριο ο ρυθμός αυτός είναι ο ταχύτερος των τελευταίων 225 ετών.

Η μελέτη, έγινε από ερευνητές υπό τον δασολόγο-οικολόγο Τζόφρεϊ Πάρκερ του Κέντρου Περιβαλλοντικών Ερευνών Σμιθσόνιαν, βασίστηκε σε μελέτες δασών στις ανατολικές ΗΠΑ για μια περίοδο 22 ετών και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PNAS» της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Οι εν λόγω ερευνητές, διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα δέντρα αναπτύσσονται 2 με 4 φορές ταχύτερα από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ο ρυθμός ανάπτυξης των δέντρων έχει επιταχυνθεί, πιθανότατα επειδή συσσωρεύεται περισσότερο CO2 στην ατμόσφαιρα και ανεβαίνει σιγά-σιγά η θερμοκρασία.

Επίσης, υπολόγισαν ότι αν τα δέντρα σε όλη τη ζωή τους μεγάλωναν με το σημερινό ταχύτερο ρυθμό, τότε θα ήταν πολύ πιο μεγάλα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, σε χρονικό διάστημα μιας 20ετίας, το διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα του δάσους έχει αυξηθεί περίπου 12%.

Παράλληλα, η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου, ενώ η περίοδος ανάπτυξης ενός δέντρου έχει επιμηκυνθεί κατά 8 ημέρες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν οι παραπάνω λόγοι συντέλεσαν στην ταχύτερη ανάπτυξη των δέντρων.

Πηγή: http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου