Το μήνυμα ότι ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος, έστειλε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία που έχει η πρόληψη και η οποία αφορά τον τρόπο ζωής του καθενός. Ο κ. Πατσαλίδης υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία που έχει για την Κύπρο και τους Κύπριους ασθενείς η εθνική στρατηγική για τον καρκίνο, την οποία έχει υιοθετήσει πρόσφατα το Υπουργείο Υγείας.
Μιλώντας μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, ο κ. Πατσαλίδης είπε πως ο καρκίνος τείνει να εξελιχθεί σε πρώτη αιτία θανάτου, με βάση ευρωπαϊκές στατιστικές. «Ως γνωστό, για πολλά χρόνια η πρώτη ασθένεια που κατατάσσεται είναι οι καρδιαγγειακές νόσοι, όμως για πρώτη φορά πριν ένα χρόνο, στην Ευρώπη, μια χώρα έχει κατατάξει ως πρώτη θέση στατιστικά τον καρκίνο», είπε.
Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι είναι μεγάλος ο αγώνας που γίνεται από όλους για αντιμετώπιση αυτής της εξελισσόμενης νόσου. «Όμως, εκείνο που πρέπει να έχουμε υπόψη και αυτό θα πρέπει να είναι και το μήνυμα, είναι ότι ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί και ότι ο καρκίνος θεραπεύεται», είπε, σημειώνοντας ότι είναι πολλά τα είδη του καρκίνου και πολλές οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες ασθενείς έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν το πρόβλημα.
Ο κ. Πατσαλίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόληψη και στα θέματα που αφορούν τον ίδιο τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες μας.
«Πρόληψη παχυσαρκίας, άσκηση, υγιεινή διατροφή, περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ, αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, εμβολιασμός κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο, αποφυγή καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος είναι μερικοί από τους τρόπους που όλοι, είτε ατομικά είτε συλλογικά πρέπει να προσπαθήσουμε για να προφυλαχθούμε και να προφυλάξουμε τους πολίτες από την μεγάλη αυτή ασθένεια, που στατιστικά ολοένα και αυξάνεται, τον καρκίνο», είπε.
Ο Υπουργός Υγείας είπε πως πέραν αυτού, το δεύτερο μήνυμα που πρέπει να δοθεί είναι ότι υπάρχουν σήμερα τα φάρμακα και οι θεραπείες ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί. «Άρα, ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος», τόνισε.
Ο κ. Πατσαλίδης αναφέρθηκε, επίσης, στην εθνική στρατηγική για τον καρκίνο. «Το Υπουργείο Υγείας μαζί με τους εταίρους, μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπου έχουμε συνεργαστεί, έχουμε υιοθετήσει πρόσφατα την πρώτη εθνική στρατηγική για τον καρκίνο. Αυτό από μόνο του δείχνει τη σημασία την οποία δίνουμε και οφείλουμε να δώσουμε σαν κράτος όσον αφορά το θέμα του καρκίνου», είπε.
Παράλληλα, ανέλυσε τους τέσσερις βασικούς άξονες που περιλαμβάνει η εθνική αυτή στρατηγική για τον καρκίνο: «Ο άξονας της πρόληψης, τις συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να γίνουν, ο άξονας της θεραπείας, ο άξονας της ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς οι οποίοι για παρατεταμένο διάστημα θα πρέπει να λάβουν την ειδική αυτή φροντίδα, αλλά και ο άξονας της έρευνας και του αρχείου, γιατί χρειάζεται και σωστή παρακολούθηση αλλά και σύγκριση επιστημονικά για να έχουμε μια ολοκληρωμένη θέση και προσέγγιση για τον καρκίνο».
Ο κ. Πατσαλίδης είπε επίσης πως το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει μια σειρά μέτρων που συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου στη χώρα μας, όπως είναι τα προγράμματα υγιεινής διατροφής και άσκησης σε σχολεία, τα προγράμματα προαγωγής της υγείας για περιορισμό της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και αποφυγής της έκθεσης στον ήλιο.
«Σημαντική ενέργεια θεωρείται η εφαρμογή του νόμου για την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους και στους χώρους αναψυχής. Παράλληλα, να πούμε ότι η εφαρμογή των διαφόρων προγραμμάτων μαζικού εμβολιασμού κατά του ιού της ηπατίτιδας Β’ στην εφηβική ηλικία που ενοχοποιείται για τον καρκίνο του ήπατος είναι και αυτό μέσα στα μέτρα της προληπτικής πολιτικής και των προληπτικών δράσεων», ανέφερε και πρόσθεσε πως «το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει παγκύπρια τον προκλινικό πληθυσμιακό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες ηλικίας 50-70 χρόνων».
«Ο αγώνας κατά του καρκίνου είναι μια υπόθεση που αφορά όλους», τόνισε ο κ. Πατσαλίδης και σημείωσε πως αφορά τόσο τον καθένα μας ξεχωριστά για τον τρόπο ζωής του, όσο και το Υπουργείο Υγείας το οποίο πρέπει από τη μια να προτρέπει τον καθένα να φροντίζει για την πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, και από την άλλη να αναβαθμίζει συνεχώς τις υπηρεσίες του σε θέματα θεραπείας και αντιμετώπισης της νόσου.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε πως στους προγραμματισμούς βρίσκεται η δημιουργία του ακτινοθεραπευτικού-ογκολογικού κέντρου στη Λεμεσό, ενώ σημείωσε ότι πάνω από το 50% του προϋπολογισμού για τα φάρμακα, ξοδεύονται για φάρμακα για τον καρκίνο.
«Η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που έχουμε κατατάξει τους καρκινοπαθείς στην κατηγορία εκείνων που δικαιούνται την δωρεά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για αυτό, το κόστος αλλά και οι δαπάνες που κάνει το κράτος για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία είναι αρκετά υψηλές και θα πρέπει να συνεχίσουν, πολεμώντας αυτή τη σύγχρονη ασθένεια», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου