Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

ΟΗΕ: Ανεπαρκείς οι δεσμεύσεις για το κλίμα


Ο ΟΗΕ κρίνει ανεπαρκείς τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι χώρες για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών βάσει της Συμφωνίας της Κοπεγχάγης.

Περισσότερες από 110 χώρες υπέγραψαν τη Συμφωνία της Κοπεγχάγης για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, αλλά οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν με τη συμφωνία αυτή για την περικοπή των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν επαρκούν, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Η συμφωνία αυτή, η οποία δεν συνιστά δεσμευτική συνθήκη, όπως επιθυμούσαν πολλές χώρες, ορίζει ένα στόχο για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας σε λιγότερο από δύο βαθμούς Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ωστόσο επιτρέπει σε κάθε κράτος ξεχωριστά να ορίσει τους στόχους του για το 2020.

Σύμφωνα με τον Ίβο ντε Μπουρ, τον απερχόμενο επικεφαλής της Γραμματείας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι 110 χώρες και η ΕΕ με τις 27 χώρες μέλη της βάσει της Συμφωνίας της Κοπεγχάγης για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου απέχουν μέχρι στιγμής από αυτό το στόχο.

«Είναι σαφές πως, μολονότι οι δεσμεύσεις στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων) είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου για τη μείωση της αύξησης των εκπομπών, δεν επαρκούν για να περιοριστεί η υπερθέρμανση (του πλανήτη) σε λιγότερους από δύο βαθμούς Κελσίου», αναφέρει ο Μπουρ σε ανακοίνωσή του.

Η Συμφωνία της Κοπεγχάγης θα μπορούσε ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην πρόοδο των επίσημων διαπραγματεύσεων για ένα επιτυχές αποτέλεσμα στο Μεξικό, το οποίο θα φιλοξενήσει στο Κανκούν στα τέλη του 2010 την ερχόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα.

(www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου