Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Η Λεμεσός αναζητεί τρόπους διεύρυνσης της χρήσης ποδηλάτων

Ο δήμος Λεμεσού φιλοξενεί από χθες στέλεχος του δήμου του 'Αμστερνταμ, με ειδίκευση στις υποδομές διακίνησης ποδηλάτων. Στόχος να αυξηθεί η χρήση του ποδηλάτου και στη Λεμεσό

Με στόχο να μετατραπεί η Λεμεσός σε... 'Αμστερνταμ της Μεσογείου, όσον αφορά τη χρήση του ποδήλατου από μεγάλο ποσοστό των κατοίκων, ξεκίνησε και επίσημα το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων। Η πρωτεύουσα της Ολλανδίας τείνει χείρα βοηθείας στη Λεμεσό, η οποία φιλοδοξεί να καταστεί φιλική για τους χρήστες των δικύκλων και να μετατρέψει τα ποδήλατα σε ελκυστικά μέσα μεταφοράς για όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού πραγματοποιήθηκε χθες η κάθοδος στην Κύπρο του προϊσταμένου του τμήματος τροχαίας και υποδομών του δήμου του 'Αμστερνταμ, Φρανς Κορνέλι, ο οποίος είναι επίσημος φιλοξενούμενος του δήμου Λεμεσού για τις επόμενες δύο μέρες

Η εξέλιξη αυτή κατέστη δυνατή μετά την ανταπόκριση του δημάρχου του 'Αμστερνταμ στο κάλεσμα του δήμου Λεμεσού, να διοχετεύσει στον παραλιακό δήμο την τεχνογνωσία και την εμπειρία που απέκτησε η ολλανδική πόλη σε θέματα ανάπτυξης και διατήρησης υποδομών για χρήση του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή।

Ο κ. Κορνέλι θα ξεναγηθεί σήμερα και τις επόμενες μέρες στην πόλη, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την πραγματικότητα στους δρόμους της Λεμεσού, αλλά και για να πάρει μία γεύση για τη νοοτροπία των Κυπρίων οδηγών. Ακολουθως, θα κληθεί να εκφράσει τις απόψεις του και να προτείνει τρόπους για τη διευκόλυνση και την ενθάρρυνση της χρήσης του ποδηλάτου από τους δημότες.
Ο προϊστάμενος τροχαίας του δήμου του 'Αμστερνταμ θα εισηγηθεί μεταξύ άλλων λύσεις την ανάπτυξη των οδικών υποδομών της πόλης και σε σχέση με τη βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου, το οποίο θέτει εμπόδια στη χρήση του ποδηλάτου, καθώς και για τη δημιουργία ενός εκτενούς δικτύου ποδηλατοδρόμων.

Το πρόγραμμα
Χθες πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό μέγαρο σύσκεψη στην παρουσία εκπρόσωπων της πολεοδομίας, των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου και εκπροσώπων ποδηλατικών ομίλων, στην οποία συζητήθηκαν τρόποι καλύτερης λειτουργίας των υφιστάμενων ποδηλατοδρόμων και των χώρων στάθμευσης ποδηλάτων. Το πρωτοποριακό πλάνο που σχεδιάζει ο δήμος, σε συνεργασία με τους άλλους δήμους της μείζονος Λεμεσού, προνοεί την παροχή ευχέρειας για ενοικίαση ποδηλάτων από τους δημότες, με την καταβολή μικρού αντιτίμου.
Τα ποδήματα θα μπορούν να ενοικιάζονται από συγκεκριμένες στάσεις στο κέντρο της πόλης. Ο ποδηλάτης θα κάνει τη διαδρομή που επιθυμεί και φτάνοντας στον προορισμό του θα αφήνει το ποδήλατο στον πλησιέστερο σταθμό φύλαξης ποδηλάτων.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του δήμου και ολλανδικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών για τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών οργάνωσης και διαχείρισης ολοκληρωμένων δικτύων ποδηλατοδρόμων και άλλων υποστηρικτικών υποδομών. Την ίδια περίοδο, ιαπωνικός επιχειρηματικός όμιλος προσέγγισε τον δήμο Λεμεσού, προτείνοντας την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος που περιλαμβάνει δωρεάν παραχώρηση μεγάλου αριθμού ηλεκτρικών ποδηλάτων, που λειτουργούν με τη χρήση φωτοβολταϊκών.

(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ - ΠΟΛΙΤΗΣ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου