Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Σαφείς κανόνες για τις ετικέτες των τροφίμων


Οι ετικέτες των τροφίμων θα πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά συγκεκριμένες πληροφορίες για τα θρεπτικά (και μη) συστατικά τους καθώς και συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία, υπογράμμισε το ΕΚ, εγκρίνοντας πρόταση νομοθεσίας για τη σήμανση των τροφίμων .

Οι ευρωβουλευτές απέρριψαν ωστόσο πρόταση να χρησιμοποιηθούν χρώματα που θα αναδεικνύουν την περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρες και λίπη στα κατεργασμένα τρόφιμα.
Στόχος του ΕΚ, που είχε ιδιαίτερα έντονη συζήτηση για το θέμα, είναι η καλύτερη δυνατή ενημέρωση και προστασία των καταναλωτών αλλά με τη μικρότερη δυνατή γραφειοκρατική και οικονομική επιβάρυνση της βιομηχανίας τροφίμων. Η εισηγήτρια του ΕΚ, Renate Sommer (ΕΛΚ, Γερμανία) σημείωσε ότι "συνολικά είμαι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για ένα πολύ σημαντικό θέμα, όπως είναι η θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων για τις πληροφορίες που θα συνοδεύουν τα τρόφιμα.
Με ικανοποίησε εξάλλου και η άρνηση της ολομέλειας να στηρίξει το σύστημα των χρωμάτων αλλά πιστεύω ότι, συνολικά, η πρόταση μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο".


Υποχρεωτικές οι εμφανείς πληροφορίες
Το ΕΚ στήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναγραφή στη συσκευασία της περιεκτικότητας σε θερμίδες, λίπη, κορεσμένα λίπη, ζάχαρες και αλάτι καθώς και της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Θα πρέπει επίσης να αναγράφεται σε άλλο σημείο της ετικέτας η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ίνες και τα λεγόμενα "τρανς"-λιπαρά.

Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών οι πληροφορίες θα πρέπει να παρέχονται με ομοιογενή τρόπο, ως περιεκτικότητα ανά 100 γραμμάρια ή 100 ml.


Κόκκινο στα "φανάρια"

Η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών απέρριψε την πρόταση των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Αριστεράς για την εισαγωγή συστήματος "φαναριών" που θα καθιστούσε υποχρεωτική τη σήμανση των τροφίμων με πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο στη συσκευασία, ως ένδειξη αντίστοιχα χαμηλής, μέσης ή υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, λίπη και ζάχαρες. Αντιστοίχως απερρίφθη και η πρόταση να επιτραπεί σε όποιο κράτος μέλος επιθυμεί να επιβάλλει τέτοιο σύστημα στο έδαφός του.


Νέα μέτρα για την αναγραφή της χώρας προέλευσης

Ήδη σήμερα σε ορισμένα τρόφιμα, όπως το βοδινό κρέας, το μέλι και το ελαιόλαδο πρέπει να αναγράφεται τη χώρα προέλευσής τους και τώρα το ΕΚ ψήφισε να επεκταθεί αυτό σε όλα τα είδη κρέατος, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και άλλα προϊόντα που έχουν ένα και μόνο συστατικό. Ειδικά για το λευκό και κόκκινο κρέας και τα ψάρια, η χώρα προέλευσης θα πρέπει να αναγράφεται ακόμα και όταν αυτά αποτελούν μόνο μέρος των συστατικών ενός κατεργασμένου προϊόντος, κάτι που όμως μπορεί να αποτελέσει προηγουμένως το αντικείμενο μελέτης σκοπιμότητας. Ειδικά για το κρέας θα πρέπει να σημειώνεται ο τόπος γέννησης, ανάπτυξης και σφαγής του ζώου (που μπορεί να μη συμπίπτουν), ενώ θα πρέπει επίσης να σημειώνεται αν στη σφαγή το ζώο ήταν αναισθητοποιημένο ή όχι.


Το "προφίλ" διατηρείται

Η ολομέλεια αποφάσισε επίσης, με πλειοψηφία μίας ψήφου, να διατηρήσει το λεγόμενο "προφίλ θρεπτικών συστατικών" παρά την αρνητική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του ΕΚ.
Το "προφίλ" έχει κατηγορηθεί ως αντιεπιστημονικό αλλά για άλλους παραμένει απαραίτητο για να είναι δυνατόν να αποδοθούν σε ένα τρόφιμο ευεργετικές συνέπειες για την υγεία.


Εξαίρεση των μη συσκευασμένων τροφίμων και των οινοπνευματωδών

Το ΕΚ επιθυμεί τα τρόφιμα που δεν πωλούνται συσκευασμένα, όπως για παράδειγμα το κρέας από κρεοπωλείο καθώς και τα χειροποίητα προϊόντα πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Σε ότι αφορά τα οινοπνευματώδη, η πλειοψηφία του ΕΚ στήριξε την εξαίρεσή τους από τους προτεινόμενους κανόνες για τη σήμανση των θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο αυστηροί κανόνες επιβάλλονται στα λεγόμενα "μικτά" οινοπνευματώδη ή "alcopop" με πρόσθετη σύσταση να μην πωλούνται στα ράφια των αναψυκτικών.


Επόμενα βήματα

Η τελική ψηφοφορία έληξε με αποτέλεσμα 559 ψήφους υπέρ, 54 κατά και 32 αποχές. Ωστόσο το σχέδιο δεν αναμένεται να λάβει άμεσα την έγκριση του Συμβουλίου κι έτσι θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν να επιστρέψει στο ΕΚ για δεύτερη ανάγνωση. Όταν, τελικά, υιοθετηθεί, θα δοθεί τριετής διορία στη βιομηχανία τροφίμων να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις της ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις, με λιγότερους από 100 εργαζόμενους και ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο των 5 εκατομμυρίων ευρώ θα λάβουν πενταετή διορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου