Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Ούτε και το 2012 θα 'χουμε ΓεΣΥ


Η μηχανογράφηση του ΟΑΥ καθυστερεί
πολύ το μεγαλεπήβολο έργο


Σε χρόνο που δεν μπορεί να προβλεφθεί ακριβώς, αλλά κατά τα φαινόμενα θα είναι μετά το 2012, εκτιμάται πια πως θα είναι σε θέση να ξεκινήσει πλήρως η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).

Σε συζήτηση στη Βουλή, για την έκθεση της γενικής ελέγκτριας για τα πεπραγμένα του υπουργείου Υγείας το 2008, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου, Διονύσης Μαυρονικόλας, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι το ΓεΣΥ δεν μπορεί να εφαρμοστεί πριν το 2012, διότι έχει καθυστερήσει σημαντικά η μηχανογράφηση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, η οποία έχει κολλήσει στη διαδικασία των προσφορών.

Ακόμα και αν το έργο αποδεσμευτεί, χρειάζονται δύο με τρία χρόνια ώσπου να ολοκληρωθεί, γεγονός που συνεπάγεται την περαιτέρω καθυστέρηση του ΓεΣΥ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Χρίστος Πατσαλίδης, τόνισε ότι πολιτικός στόχος παραμένει η εφαρμογή του το β΄ εξάμηνο του 2011, αυτό όμως «εναπόκειται σε πολλά άλλα θέματα». Τόνισε πάντως ότι είναι ειλημμένη πολιτική απόφαση η διαφοροποίηση του υφιστάμενου συστήματος υγείας, καθώς επιβάλλεται, όπως ανέφερε ο κ. Πατσαλίδης.

Ωστόσο, θα πρέπει προηγουμένως να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, να διασφαλιστούν, δηλαδή, οι δομές ελέγχου και καλής λειτουργίας του συστήματος και προπάντων των δημόσιων νοσοκομείων, που θα αποτελέσουν τη «ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ». «Μιλούμε πια όχι απλώς για αυτονόμηση, αλλά και για αναδιοργάνωση του συστήματος», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.


100 εκ. ευρώ για φάρμακα

Τα θέματα οργάνωσης και αυξημένων προϋπολογισμών του υπουργείου Υγείας απασχόλησαν γενικότερα χθες την κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου, στην πρώτη συζήτηση της έκθεσης της γενικής ελέγκτριας.

Σε ό,τι αφορά στον τομέα των προσφορών, όπου η έλλειψη προσωπικού και μηχανογράφησης έχει οδηγήσει σε πολλά διαδοχικά σφάλματα στις προσφορές, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται διαγωνισμοί, να καθυστερεί η πληρωμή τιμολογίων ή να κατοχυρώνονται προσφορές με λάθη, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι γίνεται μια προσπάθεια να ενισχυθεί το τμήμα και έχουν δοθεί οδηγίες για καλύτερη οργάνωση. Κάλεσε, μάλιστα, τους υπευθύνους των νοσοκομείων να αξιολογούν αυστηρότερα τα αιτήματα για εξοπλισμούς, αφού υπήρξαν περιπτώσεις που δεν υπήρχε άμεση ανάγκη για αγορά εξοπλισμών, με αποτέλεσμα αυτοί να καταλήξουν στις αποθήκες.
Ειδικότερα για το θέμα του ακτινοθεραπευτικού της Λεμεσού, σημείωσε, έχει ξεκινήσει πειθαρχική έρευνα εναντίον των ατόμων που είχαν εμπλοκή στον φουσκωμένο υπολογισμό της προσφοράς, και αφότου ολοκληρωθεί, το υπουργείο θα αναμένει οδηγίες από τη Νομική υπηρεσία για να πράξει περαιτέρω.

(ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ - ΠΟΛΙΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου