Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Η «υπεραγορά» των φτωχών


Συγχαίρουμε την πρωτοβουλία του Δήμου και της επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λεμεσού για τη δημιουργία του "του Κοινωνικού Παντοπωλείου", ενός θεσμού που έχει ήδη λειτουργήσει σε άλλες χώρες με θαυμάσια αποτελέσματα.

Η κοινωνική προσφορά προς τους δυσπραγούντες συνανθρώπους μας, δεν πρέπει να περιορίζεται σε ευχολόγια και ανακοινώσεις. Η έμπρακτη βοήθεια είναι που μετρά, και για τούτο, το
ΚΙΝΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ δίνει τα εύσημα σε αυτούς που σκέφτηκαν και υλοποίησαν το πρόγραμμα, καθώς και σε αυτούς που συνεισφέρουν για την λειτουργία του.

"Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών θα εφοδιάζει το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λεμεσού, που ανοίγει τις πύλες του προσφέροντας προϊόντα δωρεάν"

Όμορφες γιορτές θα περάσουν τα ερχόμενα Χριστούγεννα όσες οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν ούτε καν τα βασικά αγαθά. Και αυτό γιατί μέχρι τότε αναμένεται η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λεμεσού, από το οποίο οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να ψωνίζουν όλα όσα προσφέρει μια κανονική υπεραγορά, χωρίς να πληρώνουν ούτε ευρώ.


Όπως δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λεμεσού, Εύη Τσολάκη, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών μέσω του εκτελεστικού του διευθυντή, Ανδρέα Χατζηαδάμου, κοινοποίησε σε συνάντηση που έγινε πριν από ένα περίπου μήνα στο Δήμο Λεμεσού ότι αντικρίζει θετικά την ιδέα να αναλάβει την τροφοδοσία του παντοπωλείου και να το στελεχώσει με το απαραίτητο προσωπικό.


Μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη, ο δήμος θα παραχωρήσει και θα διαμορφώσει το χώρο, ο οποίος στέγαζε μέχρι πρόσφατα το νηπιαγωγείο του Αγίου Ιωάννη στην οδό Φιλελλήνων και, εν συνεχεία, θα αναλάβει τη συντήρησή του. Το παντοπωλείο, ανάλογα με τις ανάγκες που θα καταγράφουν, θα λειτουργεί μια με δυο φορές την εβδομάδα και θα προσφέρει όλα τα αγαθά που βρίσκονται στα ράφια των υπεραγορών, πλην εξεζητημένα είδη πολυτελείας.

Τα μέλη του συνδέσμου θα καθορίσουν ποια είδη θα προσφέρει το κάθε ένα.
Ο σύνδεσμος υπεραγορών βρίσκεται σε αναμονή μέχρι ο Δήμος Λεμεσού να ολοκληρώσει τον καταρτισμό του γενικού πλάνου λειτουργίας του παντοπωλείου και τον καθορισμό των κριτηρίων, που θα πρέπει να πληρούν όσοι θα έχουν δικαίωμα συμμέτοχης στο θεσμό. Η επιλογή των δικαιούχων δημοτών θα γίνεται μετά από υποβολή αιτήσεων, οι οποίες θα εξετάζονται από ειδική επιτροπή. Το δικαίωμα χρήσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου θα ισχύει για περίοδο έξι μηνών και, ανάλογα με την περίπτωση, θα καθορίζεται και το ύψος της αξίας των αγορών.

Η ιδέα προέκυψε μέσα από τις προηγούμενες εμπειρίες άλλων δήμων της Ελλάδας και άλλων χώρων της Ευρώπης, που υιοθέτησαν με μεγάλη επιτυχία αυτό το θεσμό σε μια περίοδο δύσκολη όπου η ανεργία και άλλες οικονομικές δυσκολίες κτυπούν κόκκινο.

Τα κριτήρια που θα τεθούν έχουν σχέση με το οικογενειακό εισόδημα που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ ετησίως, την οικογενειακή κατάσταση (πολυμελείς και μονογονεϊκές άπορες οικογένειες, άνεργοι, συνταξιούχοι) και τον αριθμό των εξαρτώμενων μελών.
Ο αριθμός των ατόμων που θα βοηθηθούν μέσα από αυτό το πρόγραμμα του δήμου, όπως διευκρίνισε η κυρία Τσολάκη, θα εξαρτηθεί και από τον βαθμό της βοήθειας, που τελικά θα προσφέρει ο σύνδεσμος.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από το δήμο σε συνεργασία με το Επαρχιακό Γραφείο Ευημερίας κατέδειξε την αναγκαιότητα του θεσμού, αφού γύρω στις 30 με 50 οικογένειες ή μεμονωμένα πρόσωπα αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να προμηθευτούν ακόμη και τα πιο βασικά αγαθά.

(ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΟΣ - ΠΟΛΙΤΗΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου